Schimmels, insecten, bacteriën, aaltjes en virussen kunnen planten ziek maken of plagen vormen. Hierdoor kan er veel schade ontstaan aan uw gewassen, en ook aan de natuur en de economie. Daarom is het belangrijk dat u als teler, kweker, handelaar of importeur alert bent op ziekten en plagen. Sommige zijn zo schadelijk dat u ze direct moet melden bij de NVWA.
Herkennen en bestrijden
Op deze website vindt u veel beschrijvingen en foto’s van insecten en andere schadelijke organismen en van de symptomen die zij veroorzaken. Dit kan u helpen bij het herkennen en bestrijden van de schadelijke organismen.
Veel informatie over plantenziekten en plagen
U vindt veel informatie over plantenziekten en plagen op deze website. Aan sommige plantenziekten en plagen besteden we extra aandacht. Kijk onder aan deze pagina bij 'Plantenziekten en plagen uitgelicht'.
Europese regels voor plantenziekten en plagen
Binnen de Europese Unie (EU) zijn afspraken gemaakt om de schade door plantenziekten en plagen te beperken. EU-landen moeten bepaalde schadelijke organismen weren en bestrijden. Het gaat om quarantaine-organismen, PZ-quarantaine-organismen en Regulated Non-Quarantine Pests (RNQP’s). Samen worden ze ook wel gereguleerde organismen genoemd.
Wat betekenen de Europese regels voor uw bedrijf?
U moet uw planten en plantmateriaal controleren of laten controleren op schadelijke organismen. U mag de planten alleen in het verkeer brengen als ze vrij zijn van gereguleerde organismen.
Zit er een gereguleerd organisme op uw planten of plantmateriaal? Dan zijn er beperkingen bij het vervoer en de handel in deze producten. Lees meer over gevolgen voor de handel, import, export en vervoer.
Meld quarantaine-organisme
Treft u een quarantaine-organisme (Q-organisme) aan? Dan moet u dit direct bij ons melden, omdat deze organismen zeer schadelijk zijn. Wij nemen dan de vereiste maatregelen.
Zo houden wij toezicht
In Nederland houdt de NVWA toezicht op de Europese regels voor plantgezondheid. Daarom voeren we inspecties uit bij import van planten en plantaardig materiaal. Ook checken we of bepaalde ziekten en plagen afwezig zijn, en maken we risico-beoordelingen van schadelijke organismen.
Bij het weren, bestrijden en beheersen van schadelijke organismen werken we nauw samen met de gespecialiseerde keuringsdiensten:
- Naktuinbouw
- Bloembollenkeuringsdienst (BKD)
- Kwaliteitscontrolebureau (KCB)
- Nederlandse Algemene keuringsdienst (NAK)
Plantenziekten en plagen uitgelicht
Ga direct naar de informatie over:
- Aardappelmoeheid
- Afrikaanse fruitmot
- Apriona-boktorren
- Aziatische en Oost-Aziatische boktorren
- Bacterievuur (Erwinia amylovora)
- Bruinrot
- Buxusmot
- Curtobacterium flaccumfaciens pv. flaccumfaciens (Cff)
- Eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea)
- Epitrix
- Meloidogyne Chitwoodi (maiswortelknobbelaaltje) en Meloidyogyne fallax (bedriegliik maiswortelknobbelaaljte)
- Meloidogyne enterolobi (wortelknobbelaaltje)
- Niet-Europese schorskevers (Scolytinae)
- Paprikasnuitkever
- Phytophthora ramorum
- Popillia japonica (Japanse kever)
- Ringrot
- Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV)
- Wratziekte
- Xylella
Op de hoogte blijven?
Meld u aan voor de nieuwsbrief Vakmelding plantenziekten en plagen. U ontvangt een mail als er belangrijke wijzigingen zijn op het gebied van plantenziekten en plagen.