Risicobeoordelingen quarantaine-organismen en quarantainewaardige organismen

De NVWA beoordeelt de risico’s van schadelijke organismen. We maken Quick scans om te bepalen of een organisme in aanmerking komt voor een quarantaine-status. Daarna volgt een uitgebreide beoordeling om een definitief oordeel te vellen over het risico van het organisme. We maken ook korte Nederlandstalige risicobeoordelingen  om het risico van een EU-quarantaine-organisme voor Nederland in te schatten.

Quick scans

Bij de vondst of signalering van een nieuw schadelijk organisme stellen wij een Quick scan op. Hierin beschrijven we hoe groot de kans is dat het organisme zich in de Europese Unie (EU) vestigt en hoe groot de schade dan is. Het gaat om een eerste inschatting.

Op basis van de Quick scan besluit de directeur van de National Plant Protection Organization (NPPO) of Nederland maatregelen neemt tegen het organisme. Zo ja, dan krijgt het organisme de status quarantainewaardig.

Bekijk onze Quick scans

Onze Quick scans zijn opgesteld in het Engels, zodat we de uitkomsten en risico’s met andere landen kunnen delen. De Quick scans staan op onze Engelstalige website.

Uitgebreide risicobeoordelingen

Na een Quick scan maken we vaak een uitgebreide risicobeoordeling. Hierin kijken we in detail naar het risico van het organisme. We onderzoeken onder andere op welke verschillende manieren het organisme de EU binnen kan komen, en wat we daar tegen kunnen doen.

Op basis van een uitgebreide risicobeoordeling wordt besloten om een organisme wel of niet voor te dragen voor de EU-quarantainestatus.

Bekijk onze uitgebreide risicobeoordelingen

Onze uitgebreide risicobeoordelingen zijn net als de Quick scans opgesteld in het Engels. Daarom heten ze ook wel Pest Risk Analysis (PRA). De PRA’s staan op onze Engelstalige website.

Korte risicobeoordelingen

We stellen ook korte Nederlandse risicobeoordelingen op. Hierin beschrijven we het risico van bestaande EU-quarantaine-organismen en quarantainewaardige organismen voor Nederland. De beoordelingen maken duidelijk welke van deze organismen een relatief groot risico  vormen voor Nederland.

De NPPO gebruikt deze informatie om te bepalen voor welke EU-quarantaine-organismen en quarantainewaardige organismen het wenselijk is om pro-actief eliminatiemaatregelen op te stellen. Daarmee zijn we goed voorbereid op uitbraken van deze organismen.

Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) gebruikt de korte risicobeoordelingen in de risicobeoordelingen van de plantaardige ketens. 

Bekijk onze korte risicobeoordelingen

Bekijk de risicobeoordelingen voor: