Buxusmot
Rupsen van de buxusmot brengen grote schade toe aan buxusplanten. Hoe herkent u dat rupsen van de buxusmot uw planten aantasten? En wat kunt u doen om de buxusmot te bestrijden?
Hoe herkent u de buxusmot?
De buxusmot is wit, met een bruine rand en heeft een spanwijdte van ongeveer 4 centimeter. Naast deze gewone witte vorm bestaat er een veel zeldzamere, vrijwel geheel bruine vorm.
Hoe herkent u de rups?
De jonge rupsjes zijn vuilgeel van kleur en ongeveer 2 millimeter groot. Na enkele dagen krijgen ze bruine lengtestrepen; ze zijn dan ongeveer 5 millimeter groot. Oudere rupsen zijn felgroen met een zwarte kop en krijgen een patroon van zwarte stippen en zwarte en lichte lengtestrepen.
De volgroeide rups wordt zo’n 4 centimeter groot.
Hoe bestrijdt u de rupsen van de buxusmot?
U kunt de rupsen handmatig en met gewasbeschermingsmiddelen bestrijden.
Tips voor handmatig bestrijden
- Verwijder zoveel mogelijk grote rupsen en poppen met de hand. Door tegen de planten te slaan of eraan te schudden valt een deel van de rupsen er vanzelf uit. Zoek verder goed in de plant naar achtergebleven rupsen en knip de spinsels weg. Herhaal dit om de paar weken.
- Verwijder zwaar aangetaste struiken volledig of knip ze zo laag mogelijk af.
- Voer de afgeknipte takken en verwijderde struiken daarna af in een afgesloten zak of goed afgesloten container.
Tips voor bestrijden met gewasbeschermingsmiddelen
- Zorg ervoor dat de rupsen met de bespuiting goed worden geraakt. Spuit dus ook dieper in de plant.
- Herhaal de bespuiting 1 of 2 keer, steeds na ongeveer 12 dagen.
- Controleer regelmatig of er nog (nieuwe) rupsen zijn.
- Volg altijd de gebruiksaanwijzingen op het etiket op.
- Controleer in de Bestrijdingsmiddelendatabank van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb), of uw bestrijdingsmiddel toegelaten is op de Nederlandse markt.
Informeer bij tuincentra en groenwinkels welk middel geschikt is om de buxusmot te bestrijden.
Start tijdig met bestrijden
Controleer de buxus vanaf het voorjaar op rupsen en begin zonodig direct met bestrijding. Omdat er uit de omgeving weer motten kunnen invliegen en opnieuw eitjes kunnen leggen, moet u de hele zomer om de paar weken blijven controleren en zonodig bestrijden. Als de buxusmot volop aanwezig is in de buurt, dan kost dit veel tijd en aandacht en moet dit ieder jaar weer. Tuincentra en kwekerijen bieden tegenwoordig diverse andere planten aan als alternatief voor de buxus; deze soorten hebben geen last van de buxusmot en de buxusschimmels.
Waar kunt u meer informatie vinden?
Meer informatie over de buxusmot vindt u in de folder Buxusmot, herkennen en bestrijden
Rol NVWA
De NVWA heeft geen rol bij het bestrijden van de buxusmot. De mot komt in verschillende delen van Nederland voor. De bestrijding is een zaak van particulieren en de sector.