Wettelijke hygiënevoorschriften bij bereiding, behandeling levensmiddelen
Als u voedsel bereidt of verwerkt, dan moet u zich aan de wettelijke hygiënevoorschriften houden. U vindt ze in het Warenwetbesluit ‘Bereiding en behandeling van levensmiddelen’ en het Warenwetbesluit ‘Hygiëne van levensmiddelen’. Hou ook rekening met Europese regels.
- Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen
- Warenwetbesluit Hygiëne van levensmiddelen
- Verordening (EG) Nr. 852/2004. Dit is de hygiëneverordening die bepaalt dat exploitanten van levensmiddelenbedrijven verplicht zijn te werken met een voedselveiligheidssysteem (HACCP), en aan een aantal basisvoorwaarden uit de bijlage moeten voldoen.
- Verordening (EG) Nr. 2073/2005 bevat de microbiologische criteria (veiligheidsnormen en procesnormen) waaraan levensmiddelen moeten voldoen.
- Verordening (EG) Nr. 178/2002. Algemene levensmiddelenverordening met onder andere in artikel 2 de definitie van levensmiddelen.
Naast deze algemene wetgeving kan specifieke wetgeving van toepassing zijn.