Verkoopt, produceert, importeert of exporteert u voedingssupplementen of kruidensupplementen? Of gaat u hiermee starten? Lees hier aan welke regels u moet voldoen. Wij houden toezicht.
Checklist supplementen produceren of verkopen
U moet aan verschillende regels voldoen als u supplementen produceert of verkoopt. U moet bijvoorbeeld werken met een voedselveiligheidsplan en de juiste informatie op het etiket vermelden. Gebruik de checklist hieronder om te zien hoe u aan de regels voldoet.
U moet werken met een voedselveiligheidsplan op basis van HACCP. In een HACCP-plan brengt u de risico’s in kaart als u supplementen produceert of distribueert. En beschrijft u hoe u deze voorkomt en bestrijdt.
Wilt u advies bij het opstellen van een voedselveiligheidsplan? Schakel de hulp in van een controle- of adviesbureau.
Koopt u supplementen of grondstoffen voor supplementen in? De producten die u inkoopt moeten veilig zijn voor de consument. In Informatieblad 64 leest u hoe u voedselveiligheidsrisico’s kunt beperken als u supplementen of grondstoffen inkoopt.
U moet onveilige supplementen bij ons melden. Doe dit binnen 4 uur nadat u heeft geconstateerd dat er iets aan de hand is. Meldt het ook als u vermoedt dat er iets aan de hand is. Dit geldt voor supplementen die u heeft ingevoerd, verwerkt, geproduceerd, geleverd, vervoerd, verkocht of opgeslagen. Doet u geen melding? Dan bent u in overtreding.
Controleer of de ingrediënten in uw supplementen zijn toegestaan. Bepaalde stoffen zijn verboden als ingrediënt in supplementen. Of alleen toegestaan in kleine hoeveelheden. Er gelden bijvoorbeeld strenge regels voor het toevoegen van vitaminen en mineralen aan supplementen.
Nieuwe voedingsmiddelen (novel foods) moeten in de Europese Unie (EU) eerst zijn beoordeeld en goedgekeurd voordat u ze in de handel brengt. Controleer uw supplementen hierop.
Meer informatie
In het Handboek Nieuwe voedingsmiddelen staat een uitgebreide toelichting op de wet- en regelgeving voor nieuwe voedingsmiddelen. Hierin staat ook een stappenplan om te bepalen of het om een nieuw supplement of ingrediënt gaat.
Ga na welke claims u kunt gebruiken om uw product aan te prijzen. Claims zijn beweringen over eigenschappen van een product. Claims mogen nooit misleidend, verwarrend of dubbelzinnig zijn. Dit geldt ook voor vermeldingen op websites en aanprijzing via sociale media.
Medische claims zijn verboden
Medische claims zijn verboden bij het verkopen en aanprijzen van supplementen. Een voorbeeld van een medische claim is 'glucosamine herstelt beschadigd kraakbeen'. Lees meer over het verbod op medische claims.
U moet zich bij ons registreren als u supplementen in Nederland produceert of verhandelt. Vul hiervoor dit formulier in. Hiervoor heeft u eHerkenning nodig.
Voor bepaalde producten heeft u ook een erkenning nodig. Controleer of u bij ons ook een erkenning moet aanvragen.
In Nederland geldt geen notificatieplicht voor supplementen. Dat betekent dat u niet vooraf aan ons hoeft te melden dat u supplementen op de Nederlandse markt brengt. In de meeste andere EU-landen is dit wel verplicht.
Supplementen importeren en exporteren
Supplementen importeren uit landen buiten de EU
Importeert u supplementen of gaat u hiermee starten? Raadpleeg Import Veterinair Online (IVO). In dit systeem checkt u of invoer in de Europese Unie (EU) mogelijk is en wat de eisen zijn. Selecteer bij vorm ‘Levensmiddelen’ en bij soort ‘Voedingssupplementen’. En kies het land van waaruit u de supplementen importeert.
Exporteert u supplementen vanuit Nederland naar een land buiten de EU? Lees meer over de eisen, procedures en certificaten bij export van levensmiddelen.
Exporteert u supplementen met dierlijke ingrediënten? In onze Exportassistent ziet u per land en product aan welke eisen u moet voldoen.
Supplementen verkopen binnen de EU
Wilt u supplementen in een ander EU-land verkopen? En wordt dat product al in Nederland of in een ander EU-land verkocht, en gebeurt dat volgens de regels? Dan mag dat EU-land de verkoop van uw supplementen niet verbieden, tenzij het product de veiligheid en gezondheid in gevaar brengt. Dit heet wederzijdse erkenning (mutual recognition). Ga wel na of in het land nog meer voorwaarden gelden waaraan u moet voldoen.
Wordt het product nog in geen enkel EU-land verkocht? Vraag dan in het land waar u uw product wilt verkopen na wat de eisen zijn voor de verkoop van supplementen.
Zo houden wij toezicht
De NVWA houdt toezicht op supplementen die u in Nederland importeert, produceert of verkoopt. Wij controleren onder meer of er geen verboden stoffen in de supplementen zitten. En of de informatie op het etiket klopt. Lees meer over ons toezicht.
Waar kan ik terecht voor advies?
Heeft u vragen of wilt u advies? Neem contact op met uw branchevereniging of met een gespecialiseerd adviesbureau.