Voedselveiligheidsplan of hygiënecode voor horeca en ambachtelijke bedrijven

Bereidt, verwerkt of verkoopt u voedsel, bijvoorbeeld in een restaurant, cafetaria of bakkerij? Dan moet u werken met een HACCP-voedselveiligheidsplan. U kunt zelf een plan opstellen. We beoordelen dit plan als we langskomen voor een inspectie. Maar makkelijker is werken met een voedselveiligheidsplan van uw branchevereniging: een hygiënecode. Zoals de hygiënecode voor horecabedrijven en de hygënecode voor bakkerijen.

Wat is een HACCP-voedselveiligheidsplan?

HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. 'Hazard' betekent gevaar. In een HACCP-veiligheidsplan brengt u de gevaren en risico’s in kaart als u met voedsel werkt. En beschrijft u hoe u deze voorkomt en beheerst. Zoals het risico dat voedsel besmet raakt met ziekmakende bacteriën. Dit kunt u bijvoorbeeld voorkomen door voedsel op de juiste temperatuur te bewaren.

Lees hoe u de regels voor veilig en hygiënisch werken in de praktijk toepast.

Ik wil zelf een voedselveiligheidsplan opstellen

Wilt u zelf een HACCP-voedselveiligheidsplan opstellen? In Verordening (EG) Nr. 852/2004 staan de voorwaarden waaraan uw plan moet voldoen. We beoordelen uw voedselveiligheidsplan als wij bij u langskomen, bijvoorbeeld voor een inspectie. Wij keuren uw plan goed als het aan de wettelijke eisen voldoet.

Ik wil werken met een hygiënecode van mijn branchevereniging

U kunt gebruikmaken van een hygiënecode van uw branchevereniging. De meeste horeca-ondernemers gebruiken bijvoorbeeld de hygiënecode van branchevereniging KHN. Deze hygiënecode is door ons goedgekeurd als voedselveiligheidsplan. Werkt u met een goedgekeurde hygiënecode? Dan voldoet u aan uw wettelijke plicht om een HACCP-voedselveiligheidsplan te gebruiken.

Bekijk hieronder het overzicht van door ons erkende hygiënecodes:

Zo houden wij toezicht

Wij controleren of u met een voedselveiligheidsplan of hygiënecode werkt en hoe u dit plan naleeft.

Lees meer over ons toezicht.