Voedselveiligheidsplan opstellen of hygiënecode gebruiken

Bereidt, verwerkt of verkoopt u voedsel, bijvoorbeeld in een restaurant, cafetaria of bakkerij? Dan moet u werken met een voedselveiligheidsplan op basis van HACCP. Dit is verplicht. U kunt zelf een plan opstellen. Tijdens een inspectie kan dit plan door de NVWA beoordeeld worden. Maar makkelijker is werken met een voedselveiligheidsplan van uw branchevereniging. Zoals de hygiënecode van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Wat is een HACCP-voedselveiligheidsplan?

HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. 'Hazard' betekent gevaar. In een HACCP-veiligheidsplan brengt u de gevaren en risico’s in kaart als u met voedsel werkt. En beschrijft u hoe u deze voorkomt en beheerst. Zoals het risico dat voedsel besmet raakt met ziekmakende bacteriën. Dit kunt u bijvoorbeeld voorkomen door voedsel op de juiste temperatuur te bewaren.

Ik wil zelf een voedselveiligheidsplan opstellen

Wilt u zelf een HACCP-voedselveiligheidsplan opstellen? In Verordening (EG) Nr. 852/2004 staan de voorwaarden waaraan uw plan moet voldoen. We beoordelen uw voedselveiligheidsplan als wij bij u langskomen, bijvoorbeeld voor een inspectie. Wij keuren uw plan goed als u aan alle wettelijke eisen voldoet.

Ik wil werken met een hygiënecode van mijn branchevereniging

U kunt gebruikmaken van een hygiënecode van uw branchevereniging. De meeste horeca-ondernemers gebruiken bijvoorbeeld de hygiënecode van brancheorganisatie KHN. Deze hygiënecode is door ons goedgekeurd als voedselveiligheidsplan. Werkt u met een goedgekeurde hygiënecode? Dan voldoet u aan uw wettelijke plicht om een HACCP-voedselveiligheidsplan te gebruiken

Wat staat er in een hygiënecode?

In de hygiënecode vindt u de regels om de voedselveiligheid en de hygiëne te bewaken. Bijvoorbeeld de regels over het opslaan, bewaren, verhitten en terugkoelen van voedsel.

Lees hoe u de regels over veilig en hygiënisch werken in de praktijk toepast.

Waar vind ik een erkende hygiënecode van mijn branche?

Bekijk hieronder het overzicht van door ons erkende hygiënecodes. Vraag de hygiënecode op bij uw brancheorganisatie.

Zo houden wij toezicht

Wij controleren of u met een voedselveiligheidsplan op basis van HACCP werkt en hoe u dit plan naleeft. Lees meer over ons toezicht.