HACCP

Werkt u met voedsel voor mensen of dieren? Bijvoorbeeld in een restaurant of in een levensmiddelenfabriek? Uw bedrijf moet werken met een voedselveiligheidsplan of hygiënecode op basis van het HACCP-systeem. Dit is verplicht. De NVWA houdt toezicht.

Wat is HACCP?

HACCP is een verplicht systeem dat bedrijven helpt bij veilig en hygiënisch werken met voedsel. Bedrijven moeten de gevaren en risico’s voor de voedselveiligheid in kaart brengen. En beschrijven hoe ze die gevaren en risico’s beheersen, zodat de consument een veilig product krijgt. 

Lees meer over werken volgens het HACCP-systeem.

HACCP voor bedrijven in horeca, ambacht en retail

Heeft u een restaurant, bed & breakfast, foodtruck of bakkerij? Of verzorgt u catering vanuit huis? U moet werken met een voedselveiligheidsplan of hygiënecode. Veel horeca-ondernemers gebruiken bijvoorbeeld de hygiënecode van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Lees meer over HACCP-regels voor bedrijven in horeca, ambacht en retail.

Informatiebladen over HACCP

Bekijk onze documenten over HACCP voor levensmiddelenbedrijven en diervoederbedrijven:

  • Informatieblad 64: Hierin staat informatie over mogelijke gevaren bij de inkoop van (grondstoffen voor) levensmiddelen. En hoe u die beheerst.
  • Informatieblad 85: Hierin staat informatie over de microbiologische criteria voor levensmiddelen. Bijvoorbeeld of bepaalde bacteriën in levensmiddelen mogen zitten. 
  • Informatieblad 76: Hierin staat informatie voor charitatieve instellingen en organisaties die voedselhulp bieden.
  • Informatieblad Gebruik drinkwater: Hierin staan de regels over drinkwater in levensmiddelenbedrijven.