Bent u ondernemer en bereidt of verkoopt u eten en drinken voor klanten? Bijvoorbeeld in een restaurant, ijssalon, bakkerij of foodtruck? U moet veilig en hygiënisch werken. Zo voorkomt u dat mensen ziek worden van het voedsel. Dit geldt ook voor particulieren die af en toe eten en drinken verkopen. De NVWA houdt toezicht.
Voor wie is deze informatie bedoeld?
- Horecabedrijven, zoals restaurants en cafetaria’s.
- Ambachtelijke bedrijven, zoals bakkerijen, ijssalons en slagers.
- Retailbedrijven, zoals supermarkten en toko’s.
- Instellingen, zoals ziekenhuizen, kinderdagverblijven en verpleeghuizen.
- Particulieren en ondernemers die op markten en evenementen eten en drinken verkopen.
- Particulieren en ondernemers die vanuit huis eten en drinken verkopen.
Wat moet ik weten en regelen bij de start van mijn bedrijf?
Gaat u eten en drinken verkopen aan consumenten, bijvoorbeeld vanuit huis, op evenementen of in uw eigen horecazaak? Bekijk het stappenplan voor startende ondernemers.
Voedselveiligheidsplan opstellen of hygiënecode gebruiken
U moet werken met een voedselveiligheidsplan op basis van HACCP. U kunt zelf een plan opstellen en door ons laten goedkeuren. Maar het is makkelijker om te werken met een goedgekeurd voedselveiligheidsplan van uw branchevereniging: een hygiënecode.
Hoe werk ik veilig met voedsel?
U moet eten en drinken veilig bereiden, verwerken en verhandelen. Lees praktische tips over voedselveilig werken. Bijvoorbeeld over de volgende onderwerpen:
- Hoe werk ik schoon en veilig?
- Hoe voorkom ik overlast door muizen, ratten en ander ongedierte?
- Hoe informeer ik klanten over allergenen?
- Mag ik hulphonden en huisdieren toelaten in mijn bedrijf?
- Hoe voorkom ik acrylamide in gebakken producten?
U kunt een hulpmiddel gebruiken:
- Een checklist waarmee u kunt controleren of u voedselveilig werkt.
- Een kennistest om te controleren hoe goed u op de hoogte bent van de regels.
Ik verkoop eten en drinken op markten en evenementen
Verkoopt u eten en drinken op markten en evenementen? Bijvoorbeeld vanuit een kraam, tent of foodtruck? U moet voedsel op een veilige en hygiënische manier bereiden, verkopen en bewaren. Zo voorkomt u dat mensen ziek worden door besmet voedsel. Lees meer over eten en drinken verkopen op markten en evenementen.
Ik verkoop eten en drinken vanuit huis
Verzorgt u catering vanuit huis, bijvoorbeeld voor feestjes of buffetten? Of bakt u taarten of kookt u maaltijden om vanuit huis te verkopen? Bekijk onze adviezen voor thuiskoks, thuisbakkers en thuiscateraars.
Zo houden wij toezicht
Wij controleren of ondernemers zich aan de regels houden. Onze inspecteurs komen langs voor een inspectie. We maken de resultaten van onze inspecties openbaar. Lees meer over ons toezicht op horeca, ambacht en retail.
Wat gebeurt er tijdens een inspectie?
Benieuwd wat u kunt verwachten als wij bij u langskomen voor een inspectie? bekijk de video:
Ik wil hulp of advies
Heeft u vragen over voedselveilig werken of wilt u advies? U kunt terecht bij een adviesbureau of bij uw branchevereniging. Of volg een opleiding om uw kennis te vergroten.
Waar staan de regels in de wet?
In de volgende wetten staan de regels over veilig en hygiënisch werken met voedsel: