Stappenplan veilig eten en drinken verkopen aan consumenten
Gaat u eten en drinken verkopen aan consumenten? Bijvoorbeeld vanuit huis, op markten en evenementen of in uw eigen zaak? Start u bijvoorbeeld een koffiebar, taartenwinkel, restaurant of foodtruck? U moet voldoen aan de regels over voedselveilig werken. Wij houden toezicht op uw bedrijf. Bekijk het stappenplan voor startende ondernemers.
Stappenplan
-
Stap 1: U start uw bedrijf
-
Schrijf uw bedrijf in bij de KvK. Dit is verplicht als u meerdere keren per jaar voedsel verkoopt. Als u een keer per jaar voedsel verkoopt hoeft dit niet.
Bekijk op de website van de KvK waar u nog meer aan moet denken als u uw bedrijf start.
-
U moet zich bij ons registreren als u meerdere keren per jaar voedsel verkoopt. Als u een keer per jaar voedsel verkoopt hoeft dit niet. Zo regelt u de registratie:
- Vraag eerst eHerkenning aan. Dat is verplicht als u online zakendoet met de overheid.
- Vraag een klantnummer bij ons aan. Dit is nodig als u diensten bij ons afneemt.
- Vraag de registratie bij ons aan.
Lees meer over het aanvragen van een registratie.
-
-
Stap 2: U gaat aan de slag
-
Werk met een voedselveiligheidsplan. Dit is verplicht als u meerdere keren per jaar voedsel verkoopt. U kunt werken met de hygiënecode van uw branche of zelf een voedselveiligheidsplan maken.
-
Zorg dat u eten en drinken veilig bereidt, verwerkt en verhandelt. Zo voorkomt u dat mensen ziek worden van het voedsel. De regels over voedselveilig werken staan in verschillende wetten, waaronder de Warenwet.
Zo past u de belangrijkste regels over voedselveilig werken in de praktijk toe:
- Werk veilig en hygiënisch met voedsel. Bereid en bewaar voedsel op de juiste temperatuur. En houd uw bedrijfsruimte goed schoon.
- Hou muizen, ratten en ander ongedierte weg bij plekken waar u voedsel bereidt, bewaart, verkoopt of serveert. Zo houdt u voedsel schoon en veilig.
- Informeer uw klanten over allergenen in uw producten, zoals gluten, lactose, pinda en soja. Zo weten mensen met een allergie welke producten ze moeten vermijden.
Lees meer praktische informatie over veilig werken met voedsel.
-
-
Stap 3: Controleer of uw bedrijf aan de regels voldoet
-
Controleer of u aan de regels over voedselveilig werken voldoet. U kunt hiervoor onze checklist Voedselveilig werken gebruiken.
Download checklist voedselveilig werken.
Hoe kan ik de checklist gebruiken?
Vul de checklist bijvoorbeeld elke week in. Zo ziet u wat goed gaat in uw bedrijf, en wat u nog kunt verbeteren. De checklist is een hulpmiddel. Het biedt geen garantie dat wij bij een inspectie geen overtredingen zien.
-
Met de kennistest test u uw kennis over voedselveilig werken. U ziet zo over welke onderwerpen u al voldoende kennis hebt. En welke onderwerpen nog extra aandacht nodig hebben.
Hoe werkt de kennistest?
Geef antwoord op elke vraag. Nadat u alle vragen heeft beantwoord ziet u het eindresultaat en een advies. Ook krijgt u een toelichting op de juiste antwoorden. Een goede uitslag toont aan dat u veel kennis heeft over voedselveiligheid. Het toont niet aan dat u aan de regels voldoet. Het invullen van de vragenlijst is anoniem. Wij kunnen uw antwoorden niet inzien.
-
Blijkt uit uw controle dat u niet alles op orde heeft? Voer direct verbeteringen door. Kijk in uw voedselveiligheidsplan of in de hygiënecode. Of vraag om advies, bijvoorbeeld bij uw branchevereniging of bij een controle-of adviesbureau.
-
-
Stap 4: Wij inspecteren uw bedrijf
-
Onze inspecteurs komen langs voor een inspectie. Ze controleren of u volgens de regels werkt. De inspectie kondigen wij niet aan. U bent verplicht mee te werken aan de inspectie. Dat betekent dat u de inspecteur moet binnenlaten en zijn werk moet laten doen. Ook als het niet uitkomt.
VideospelerMedia error: Format(s) not supported or source(s) not found
Bestand downloaden: https://www.rovid.nl/ezk/nvw/2025/ezk-nvw-20250411-idm0j0tqn-web-hd.mp4Zo ziet een horeca-inspectie eruit. Nieuwe ondernemers.
♪ RUSTIGE PIANOMUZIEK ♪
VOICE-OVER: Voedsel moet veilig zijn. In de keuken, en op het bord. Daar zorgt u voor. En daar houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit toezicht op met onaangekondigde en risicogerichte controles.
[Een inspecteur loopt een restaurant binnen.]
INSPECTEUR: Hoi, goedemorgen.
BARMEDEWERKER: Goedemorgen.
INSPECTEUR: Ik ben van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en kom voor een inspectie.VO: Daar kan elke horecaondernemer mee te maken krijgen. Maar hoe ziet zo'n controle er eigenlijk uit? Een NVWA-inspecteur kan elk moment voor uw deur staan. Nadat de inspecteur zich geïdentificeerd heeft en de KvK-gegevens heeft gecontroleerd, zal hij of zij uitleggen wat er tijdens de inspectie gaat gebeuren en loopt samen met u een aantal belangrijke zaken langs.
[De inspecteur is in gesprek met een chef.]
INSPECTEUR: En de allergenen. Mag ik met je mee de keuken in?
CHEF: Jazeker.♪ RUSTIGE PIANOMUZIEK ♪
[De inspecteur trekt een witte jas aan en wast haar handen. De inspecteur en de chef gaan de keuken in.]
VO: De inspecteur vraagt naar de hygiënecode of een ander goedgekeurd voedselveiligheidsplan. Een voedselveiligheidsplan beschrijft wat er belangrijk is voor het veilig ontvangen, bereiden, produceren, verpakken, opslaan en vervoeren van levensmiddelen.
[De inspecteur en de chef staan in de keuken.]
INSPECTEUR: Voorraad, keuken... Vriezer, die zal dan daar zijn? En diepvriescel.
VO: Er staan naast hygiëne ook regels in over onder meer allergenen en plaagdieren. Het werken volgens een hygiënecode of goedgekeurd voedselveiligheidsplan is verplicht. Dan bekijken jullie samen de keuken. Is deze veilig en schoon? Een vieze, rommelige keuken trekt plaagdieren aan en kan voedsel verontreinigen. De inspecteur controleert of de plafonds, wanden en vloeren goed schoon te maken zijn. Dan kijkt hij of zij of er geen gaten en kieren zijn waar plaagdieren door naar binnen kunnen komen. Ook kijkt de inspecteur of u de juiste materialen heeft om de keuken schoon te houden. Is de keuken bekeken, dan kijkt de inspecteur of eten op een veilige manier wordt bewaard.
[De inspecteur en de chef lopen samen een voorraadruimte in.]
INSPECTEUR: -18, 5 graden.
VO: De inspecteur begint met het meten van de temperatuur in de koelkast en au bain-marie of warmhoudkast. U moet de temperatuur van voedsel regelmatig controleren en registreren. Dat betekent dus dat u in het bezit moet zijn van een digitale kernthermometer. De inspecteur vraagt hiernaar.
[De inspecteur en de chef staan in de keuken.]
INSPECTEUR: Thermometer.
♪ RUSTIGE PIANOMUZIEK ♪
[De inspecteur meet de temperatuur op van een pan met eten.]
INSPECTEUR: Ja, top.
VO: Alle producten in de koelingen moeten voorzien zijn van een sticker met datum, waardoor iedereen weet wanneer ze gemaakt zijn en wanneer ze weg moeten. Ook hier kijkt de inspecteur naar. Het voedsel dat u zelf bereidt wordt extra gecontroleerd. De inspecteur neemt een beetje mee van een verhit product om het in het laboratorium te laten onderzoeken. Daar kijken wij of er niet te veel bacteriën in het product zitten, het niet besmet is en of er schoon gewerkt is. Ook buiten de keuken zijn er zaken waar u op moet letten. De inspecteur vraagt naar uw kennis over allergenen en hoe u gasten over allergenen informeert, bijvoorbeeld op de menukaart.
[De inspecteur en de chef staan in de keuken en nemen het menu door.]
INSPECTEUR: Bijvoorbeeld de gewokte ossenhaaspuntjes. Waar vind ik die?
CHEF: Ossenhaaspuntjes.
INSPECTEUR: Vis- en weekdieren.VO: Als dat besproken is, is de inspectie ten einde. De inspecteur deelt zijn of haar bevindingen met u en bespreekt of er iets verbeterd moet worden en hoe u dat kunt doen. Als er iets niet in orde is, dan ontvangt u na de inspectie een brief met daarin de overtredingen, de acties die u moet ondernemen om te verbeteren en of we opnieuw bij u langskomen. Tot slot wijst de inspecteur u erop dat de resultaten van de inspectie openbaar worden gemaakt op de website van de NVWA. Wilt u meer weten of voedselveilig werken? Kijk dan op nvwa.nl/hap.
♪ PIANOMUZIEK DOOFT UIT ♪
[Logo Rijksoverheid. Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Meer info: nvwa.nl/HAP.]
-
Constateren onze inspecteurs een of meerdere overtredingen? Het hangt van de overtreding af wat de gevolgen zijn. Een paar voorbeelden van situaties die voor u kunnen gelden:
- U moet een lichte overtreding oplossen. U krijgt geen officiële waarschuwing of boete.
- U krijgt een officiële waarschuwing. Dat gebeurt schriftelijk. U moet de overtreding oplossen.
- U kunt een boete krijgen. De hoogte van de boete kan variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s.
- Bij een ernstige overtreding kan onze inspecteur uw bedrijf tijdelijk of permanent sluiten. Bijvoorbeeld als er een direct gevaar is voor de volksgezondheid.
-
-
Stap 5: Wij maken de uitkomsten van inspecties openbaar
-
Wij maken de resultaten van inspecties openbaar. De inspectieresultaten publiceren wij op onze website met inspectieresultaten. Op deze site kan iedereen opzoeken of bedrijven in horeca, ambacht en retail aan de regels over voedselveiligheid voldoen.
-