Eten en drinken verkopen vanuit huis

Verzorgt u catering vanuit huis, bijvoorbeeld voor feestjes of buffetten? Of bakt u taarten of kookt u maaltijden om vanuit huis te verkopen? U moet voedsel op een veilige en hygiënische manier bereiden, verkopen en bewaren. Bekijk de eisen waaraan thuiskoks, thuisbakkers en thuiscateraars moeten voldoen.

Wat moet ik weten en regelen bij de start van mijn bedrijf?

Gaat u vanuit huis eten en drinken verkopen aan consumenten? Bekijk ons stappenplan voor startende ondernemers. Hier leest u wat u moet weten en regelen als u uw bedrijf start.

Waarom is veilig en hygiënisch werken belangrijk?

Als u veilig en hygiënisch werkt voorkomt u dat uw klanten ziek worden van uw eten. Zo moet u uw klanten informeren over allergenen in het voedsel. Bent u bijvoorbeeld vergeten te melden dat er pinda’s in een gerecht zitten? Voor mensen met een pinda-allergie kan dat dodelijk zijn.

Hoe werk ik voedselveilig vanuit huis?

Let op het volgende als u eten en drinkt vanuit huis bereidt en verkoopt.

Werk met een voedselveiligheidsplan

U moet met een voedselveiligheidsplan werken. Dat is verplicht voor iedereen die meerdere keren per jaar voedsel verkoopt. In een voedselveiligheidsplan staat waar u op moet letten als u levensmiddelen bereidt, verpakt en bewaart. U hoeft het plan niet zelf te maken. Het is makkelijker om te werken met een voedselveiligheidsplan van uw branche: een hygiënecode. Bijvoorbeeld de hygiënecode van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Gebruik een digitale voedselthermometer

U moet eten en drinken op de juiste temperatuur bewaren, bereiden en koelen. Gebruik een digitale steekthermometer om de temperatuur van bederfelijke levensmiddelen controleren. Het aflezen van de koelkastdisplay is niet voldoende. Zo moeten bederfelijke levensmiddelen onder de 7°C worden bewaard, en moet u kip verhitten tot boven 75°C.

Lees meer over het bewaren van voedsel bij de juiste temperatuur.

Bewaar bederfelijke, zelfbereide levensmiddelen niet te lang in de koelkast

Hoe lang u bederfelijk voedsel kunt bewaren hangt af van de temperatuur van het voedsel. En van de hygiënecode waarmee u werkt. Als u volgens de hygiënecode van KHN werkt, gelden deze richtlijnen:

  • Is de temperatuur van de levensmiddelen tussen de 4°C en 7°C?
    Dan mag u deze levensmiddelen 2 dagen bewaren.
  • Is de bewaartemperatuur lager dan 4°C?
    Dan mag u deze levensmiddelen 3 dagen bewaren.

Als u het voedsel langer bewaart, krijgen micro-organismen de kans om uit te groeien. Mensen die het voedsel eten kunnen dan ziek worden.

Gebruik aparte snijplanken voor rauw en bereid voedsel

Gebruik aparte snijplanken voor rauwe en bereide levensmiddelen. Zo kunt u kruisbesmetting voorkomen. Bij kruisbesmetting komen er ziekmakende bacteriën van het ene levensmiddel op het andere. Was daarom ook regelmatig uw handen.

Zorg dat u uw keuken kunt afsluiten

Zorg dat u uw keuken kunt afsluiten als u eten voor klanten bereidt. Zo zorgt u ervoor dat huisdieren en huisgenoten niet naar binnen kunnen komen als u aan het koken bent.

Houd uw keuken en keukenmaterialen goed schoon

Houd uw keuken schoon. Dat geldt ook voor de apparatuur en materialen die u gebruikt. Maak de keuken goed schoon tussen privé en zakelijk gebruik.

Maak onderscheid tussen voedsel voor uw bedrijf en voor uzelf

Maak duidelijk onderscheid tussen levensmiddelen die bestemd zijn voor uw bedrijf en levensmiddelen voor u of uw huisgenoten. Gebruik bijvoorbeeld verschillende koelkasten. Of markeer levensmiddelen die u niet voor uw bedrijf gebruikt.

Geef uw klanten informatie over allergenen

U moet aan uw klanten melden welke allergenen in uw eetwaren zitten. Allergenen zijn ingrediënten die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld: pinda’s, gluten of lactose. Lees meer over hoe u klanten informeert over allergenen.