Voedselveiligheid in 2022
Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat het voedsel dat zij kopen veilig is. Iedereen die voedsel produceert, verhandelt of verkoopt draagt zélf de verantwoordelijkheid om alleen veilig voedsel of veilige grondstoffen daarvoor op de markt te brengen. We richten ons toezicht op de hele plantaardige en dierlijke voedselketen ('van grond tot mond’).
Voedselveiligheid is het grootste publieke belang waarop wij toezien: in 2022 besteden wij hier 49% van onze capaciteit aan. Financiers van dit publieke belang zijn: derden (45%), VWS (35%) en LNV (20%).
Voedselveiligheid in de (sociale) media
Van de nieuwsberichten die wij in 2022 publiceren, krijgen de veiligheidswaarschuwingen in de media de meeste aandacht. Vooral de waarschuwingen voor de kruidenpreparaten Shambala en OPEN UP en voor de chocoladeproducten van Ferrero hebben een groot bereik.
De meeste veiligheidswaarschuwingen die we publiceren, gaan over allergenen. Vaak ontbreekt juiste allergeneninformatie op een etiket. Uit onze inspecties blijkt dat ook voor onverpakte producten, zonder etiket, het verstrekken van allergeneninformatie beter moet. Het uitgelichte verhaal Consumenten beter informeren over allergenen in voedsel gaat over ons toezicht hierop en de oproep die we doen aan consumenten.
Ons bericht over medicijnresten in rundvlees is, na de publiekswaarschuwingen, het bericht met het grootste bereik. In het uitgelichte verhaal Veehouders kunnen medicijnresten in vlees voorkomen doen we een oproep aan veehouders en hun dierenartsen om een keuze te maken over het behandelingsperspectief van dieren als toedienen van medicijnen aan de orde komt.