Inspectieresultaten vervoer van vlees 2022
De NVWA houdt toezicht op het vervoer van vlees. In 2022 voerden we 243 inspecties uit die gericht waren op het vervoer van onverwerkt vlees, zoals kippenpoten en varkenskarkassen.
In het kort: controles vanwege risico voor volksgezondheid
Bij het vervoer van vlees kan er een risico voor de volksgezondheid ontstaan. Bijvoorbeeld als het vlees te warm wordt en bederft. Daarom zijn er regels voor het vervoer van vlees. De NVWA houdt hier toezicht op.
We beschrijven hier de inspecties die waren gericht op het vervoer van onverwerkt vlees. Dit is vers of bevroren vlees dat nog geen behandeling heeft ondergaan als bijvoorbeeld koken, kruiden, of marineren. De inspecties waren ook gericht op andere onverwerkte vleesproducten, zoals orgaanvlees voor menselijke consumptie.
De inspecties voerden we vooral uit via steekproeven. Hiervoor haalden we vervoermiddelen van de weg. Omdat van tevoren niet bekend was wat er in een vervoermiddel zat, troffen we tijdens de controles ook verwerkt vlees en verse ingevroren vis aan. We beoordeelden dan of deze producten volgens de wettelijke eisen werden vervoerd.
In totaal voerden we 243 inspecties uit. Hiervan waren er 177 akkoord en 66 niet akkoord. Bij 116 inspecties ging het daadwerkelijk om onverwerkt vlees. Hiervan waren er 74 akkoord en 42 niet akkoord. De meeste overtredingen hadden te maken met hygiëne en temperatuur.
Inspectieresultaten
Bij de controles op het vervoer van onverwerkt vlees kijken we naar verschillende vleesproducten:
- onverwerkt vlees, zoals kippenpoten en varkenskarkassen
- slachtafval voor menselijke consumptie, bijvoorbeeld orgaanvlees
- grondstoffen voor gesmolten dierlijk vet en kanen
- grondstoffen voor collageen of gelatine, zoals huiden, pezen en beenderen
- vrij wild in de huid of veren, bijvoorbeeld reeën, konijnen, zwijnen en fazanten
- noodslacht karkassen: dit zijn dieren die op de boerderij zijn geslacht omdat ze bijvoorbeeld na een ongeval niet naar het slachthuis vervoerd konden worden
De inspecties zijn niet gericht op verwerkt vlees en verse ingevroren vis. Daarvoor hebben we andere inspecties. Maar als we deze producten tegenkomen in de vervoermiddelen, nemen we deze wel mee in de controle.
Werkwijze
De meeste inspecties voeren we uit via steekproeven. Hierbij werken we samen met andere handhavers, bijvoorbeeld de Belgische toezichthouder. Daarnaast doen we ook inspecties naar aanleiding van meldingen of op eigen initiatief van een inspecteur tijdens andere werkzaamheden. Ook controleren we in de omgeving van slachthuizen op basis van ervaringen uit het verleden.
De inspecteurs letten vooral op:
- hygiëne
- temperatuur van het vervoerde product
- etikettering of gezondheidsmerken
- verpakking
- vervoersdocumenten
Overtredingen
In 2022 zagen we overtredingen bij het vervoer van onverwerkt vlees, verwerkt vlees en vis. De inspecties voor slachtafval, grondstoffen, vrij wild en noodslacht karkassen waren allemaal akkoord.
Overtredingen vervoer van vlees en vis
Product | Aantal overtredingen |
---|---|
Onverwerkt vlees | 42 |
Verwerkt vlees | 16 |
Vis | 8 |
Totaal | 66 |
Maatregelen: waarschuwingen en boetes
Voor de overtredingen hebben wij maatregelen opgelegd volgens ons interventiebeleid.
Vervoer van onverwerkt vlees
De maatregelen voor overtredingen bij het vervoer van onverwerkt vlees:
- 36 schriftelijke waarschuwingen (SW)
- 6 rapporten van bevindingen (RVB)
overtreding | SW | RVB |
---|---|---|
Administratie/ tracering/ etikettering | 9 | - |
Etikettering + hygiëne tijdens vervoer |
1 | 1 |
Hygiëne tijdens vervoer | 13 | - |
Hygiëne tijdens vervoer + temperatuur vlees | 1 | 1 |
Temperatuur vlees | 7 | 4 |
Verpakt vlees niet voorzien van identificatiekenmerken | 5 | - |
Totaal | 36 | 6 |
Vervoer van verwerkt vlees
De maatregelen voor overtredingen bij het vervoer van verwerkt vlees:
- 1 mondelinge mededeling (MM)
- 15 schriftelijke waarschuwingen (SW)
overtreding | MM | SW |
---|---|---|
Onvoldoende onderhoud vervoermiddel | - | 1 |
Etikettering + temperatuur vlees | - | 1 |
Hygiëne tijdens vervoer | - | 8 |
Hygiëne tijdens vervoer + temperatuur vlees | - | 1 |
Temperatuur vlees | 1 | 3 |
Verpakt vlees niet voorzien van identificatiekenmerken | - | 1 |
Totaal | 1 | 15 |
Vervoer van vis
Voor overtredingen bij het vervoer van vis hebben wij schriftelijke waarschuwingen (SW) gegeven.
overtreding | SW |
---|---|
Hygiëne tijdens vervoer | 1 |
Hygiëne tijdens vervoer + verpakte vis niet voorzien van identificatiekenmerken | 1 |
Temperatuur vis | 6 |
Totaal | 8 |
De overtredingen hadden te maken met:
- administratie, tracering en etikettering
Wij moeten altijd kunnen achterhalen waar vlees vandaan komt en waar het naartoe is vervoerd. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als vlees verontreinigd blijkt te zijn en de hele partij uit de winkels gehaald moet worden. Daarom moeten vervoerders van vlees aan verschillende voorschriften voldoen. Op het etiket van vlees moet bijvoorbeeld staan waar het dier vandaan komt en waar het dier geslacht is. - hygiëne tijdens vervoer
Bij het vervoer van vlees worden strenge eisen aan de hygiëne gesteld. De vervoermiddelen moeten bijvoorbeeld schoon zijn. - temperatuur vlees
Vlees moet gekoeld worden vervoerd. De voorgeschreven temperatuur verschilt per vleessoort. - identificatiekenmerken
Op het vlees moet een stempel staan met verschillende gegevens. Zo is onder meer te zien wat het land van herkomst is. Ook dit is bedoeld om het vlees te kunnen traceren.
Vervolgaanpak: verder met inspecties
Ook in 2023 blijven wij het vervoer van vlees controleren.