Binnen de Europese Unie gelden regels om plantenziekten en plagen te voorkomen, bestrijden of te beperken. Daarnaast zijn in Nederland extra regels voor telers. Dit zijn de teeltvoorschriften. De NVWA controleert of telers zich aan de regels houden voor het telen en verhandelen van planten. We schakelen daarbij keuringsdiensten in.
Achtergrond teeltvoorschriften
Het initiatief van deze teeltvoorschriften lag vroeger bij de productschappen. Later zijn ze opgenomen in:
- de Regeling Plantgezondheid, deze valt onder de Plantgezondheidswet, en
- in de Regeling Teelt, deze valt onder de Zaaizaad- en plantgoedwet.
Groot draagvlak
Telers en overheid werken samen om planten gezond te houden. En daarmee ook de handel. Aanpassingen van de voorschriften gaan altijd in overleg. Willen telers en belanghebbende ketenorganisaties iets wijzigen in de teeltvoorschriften? Dan vragen zij het ministerie van LVVN om de wet- en regelgeving aan te passen. Omgekeerd zal de overheid eerst overleggen met de sector als zij de teeltvoorschriften wil aanpassen. Er is hierdoor een groot draagvlak voor de teeltvoorschriften.
Overzicht teeltvoorschriften
Het onderstaande overzicht geeft per teeltvoorschrift een toelichting op de regels. En op het toezicht op de naleving ervan. Bekijk daarnaast ook de Europese voorschriften tegen plantenziekten en plagen.
Voorschriften bij teelt van aardappelen
- Teeltvoorschrift vruchtwisseling tegen aardappelmoeheid. Deze regels gaan met name over verplichte vruchtwisseling en aardappelteeltverbodsgebieden.
- Teeltvoorschrift AM vrije teelt.
- Teeltvoorschrift Phytophthora infestans in aardappelen. U moet zich aan deze regels houden om dé aardappelziekte te voorkomen.
- Teeltvoorschrift beperking gebruik gesneden pootgoed tegen ringrot. U moet zich aan deze regels houden als u pootgoed wilt snijden. Of als u gebruik wilt maken van gesneden pootgoed.
- Teeltvoorschrift wratziekte. Wordt in uw aardappelen wratziekte aangetroffen? Dan moet u zich houden aan de EU-regels. Daarnaast gelden deze aanvullende Nederlandse teeltvoorschriften.
- Teeltvoorschrift goedgekeurd pootgoed. U mag alleen goedgekeurd pootgoed gebruiken.
Voorschriften bij teelt overige gewassen
- Teeltvoorschrift knolcyperus. U moet zich aan deze regels houden om vermeerdering en verspreiding van dit hardnekkige onkruid te voorkomen.
- Teeltvoorschrift Valse meeldauw en Koprot in uien. Bekijk de regels tegen valse meeldauw en koprot.
- Teeltvoorschrift vergelingsziekte in bieten. Bekijk de regels om de verspreiding van vergelingsziekte in bieten tegen te gaan.
- Teeltvoorschrift wilde haver. Bekijk de regels om de verspreiding van dit schadelijke onkruid tegen te gaan. Het komt het meest voor in graangewassen.
- Teeltvoorschrift ongekeurd zaaizaad. Met deze regels willen we vermenging voorkomen van zaaizaad voor eigen gebruik en zaaizaad dat verhandeld wordt.
Genetisch gemodificeerde organismen
- Teeltvoorschrift coëxistentie genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s). Deze regels zorgen ervoor dat in de toekomst genetisch gemodificeerde, biologische- en gangbare teelten naast elkaar kunnen bestaan.