Teeltvoorschrift beperking gebruik gesneden pootgoed tegen ringrot

Met dit teeltvoorschrift willen we de kans op vermeerdering en verspreiding van ringrot in aardappelen minimaliseren. Op deze pagina vindt u de regels waar u zich aan moet houden als u pootgoed wilt snijden. Of als u gebruik wilt maken van gesneden pootgoed.

Meer over ringrot

Ringrot is een quarantaineziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. In de teeltfase kan een lichte ringrotbesmetting door het snijden van pootgoed 'exploderen'. Daarnaast vindt verspreiding plaats als gezond pootgoed in contact komt met (resten van) besmette aardappelknollen via vrachtwagens, kisten, opslagruimten en machines.

Daarom is op verzoek van de aardappeltelers wettelijk geregeld dat het voor de teelt van pootaardappelen verboden is om gesneden pootgoed te gebruiken. Ook zijn er regels voor het gezamenlijk gebruik of uitwisselen van werktuigen en voorzieningen.

Snijverbod voor pootaardappelen

Als u met pootaardappelen werkt, doen moet u zich houden aan het snijverbod.

  • U mag geen pootaardappelen telen met gebruik van gesneden pootgoed. Dit geldt voor de productie van NAK, ATR en TBM pootgoed.
  • U mag geen gesneden pootaardappelen gebruiken voor de teelt van consumptie– en zetmeelaardappelen op een productieplaats van NAK pootaardappelen. De productieplaats is een gedeelte van uw bedrijf waar pootgoedhandelingen plaatsvinden.
  • U mag geen pootaardappelen snijden op een productieplaats van NAK-pootaardappelen.

Uitzonderingen op het snijverbod

Er zijn 2 uitzonderingen op het snijverbod van pootaardappelen.

Consumptie- of zetmeelaardappelen

U mag wel gebruikmaken van gesneden pootgoed (NAK, ATR en TBM) bij de teelt van consumptie- of zetmeelaardappelen. Ook mag u dit pootgoed op eigen bedrijf snijden, maar we adviseren om dit niet te doen, bekijk de adviezen onderaan deze pagina. Voorwaarde is dat u geen NAK-pootaardappelen teelt op dezelfde productieplaats.

Gescheiden productie

U mag pootaardappelen snijden op een bedrijf met reguliere NAK-pootaardappelteelt, als de productieplaats van de snijactiviteiten en de productieplaats van de pootgoedactiviteiten volledig gescheiden zijn. Dat betekent dat er een eigen locatie, eigen machines, werktuigen en voorzieningen beschikbaar moeten zijn. En hiervan geen uitwisseling is tussen beide productieplaatsen (snijactiviteiten en pootgoedteeltactiviteiten).

Melden overtreding

U kunt een overtreding melden bij de NAK via teeltvoorschriften@nak.nl of via telefoon (0527) 635 350.

Handhaving teeltvoorschrift

De NAK controleert of u zich aan dit teeltvoorschrift houdt. Dat doen ze in opdracht van ons. Als inspecteurs van de NAK een overtreding constateren, dan maken ze een rapport van bevindingen en dragen het over aan ons.

U kunt dan een boete krijgen en we leggen een fytosanitaire maatregel op.

Intensieve bemonstering

De fytosanitaire maatregel betekent dat al uw partijen pootaardappelen intensief worden bemonsterd na de oogst. In plaats van 1 monster per partij, wordt 1 monster per 25 ton aardappelen genomen voor onderzoek op ringrot. Deze bemonstering wordt 3 jaar lang uitgevoerd, met ingang van het jaar dat u gesneden pootgoed heeft gebruikt. Vergelijkbare maatregelen gelden ook voor ATR- en TBM-pootgoed.

Geen keuring door NAK

De NAK keurt geen partijen pootaardappelen, waarvan bekend is dat er gesneden pootgoed voor is gebruikt.

Waar vind ik dit in de wet?

De tekst van de wet- en regelgeving is leidend. U vindt de volledige voorschriften over gesneden pootgoed in artikel 11 en artikel 12 van de Regeling Plantgezondheid.

Artikel 12, tweede punt, staat het snijden van pootgoed alleen toe voor de teelt van consumptie- en zetmeelaardappelen. Dit betekent dat pootgoed voor de teelt van pootaardappelen (zowel NAK als ATR en TBM) niet gesneden mag worden.

Adviezen voor het snijden van pootgoed voor teelt consumptie- en zetmeelaardappelen

Teelt u consumptie- of zetmeelaardappelen? We adviseren u zich te houden aan het volgende:

  • Laat alleen gecertificeerd pootgoed snijden.
  • Laat geen ATR- of TBM-pootgoed snijden. 
  • Gebruik geen mobiele snijapparatuur.
  • Besteed het snijden uit aan een gekwalificeerd bedrijf dat een strikt hygiëneprotocol hanteert.

Gaat u toch op uw eigen bedrijf snijden? Let dan op het volgende:

  • Ontsmet snijapparatuur zeer grondig voordat u begint met snijden.
  • Ontsmet snijapparatuur zeer grondig na elke partij die u snijdt.
  • Reinig en ontsmet na gebruik alle machines en kisten die u heeft gebruikt bij de verwerking en opslag van gesneden aardappelen.
  • Houd bij in welke volgorde u partijen snijdt. 

Meer informatie over het preventief ontsmetten voor ringrot leest u bij Ringrot en bedrijfshygiëne.

Meer informatie

Bekijk meer informatie over ringrot op de pagina over Ringrot bij aardappelen.
U kunt ook contact opnemen met de NAK of ons Klantcontactcentrum.