Plantgezondheid

Een wandeling in het bos, een gezonde salade tijdens de lunch of een orchidee in de vensterbank. Om ervoor te zorgen dat iedereen hiervan kan blijven genieten, is het belangrijk dat planten gezond blijven. De NVWA zet zich hiervoor in. We voorkomen dat plantenziekten en plagen ons land binnenkomen en zich verspreiden. Als we toch ziekten ontdekken, bestrijden we ze.

Plantenziekten en plagen voorkomen

Schimmels, insecten, bacteriën en virussen kunnen planten ziek maken en plagen veroorzaken. Ze zijn een bedreiging voor onze natuur en de economie. Zoals de paprikasnuitkever, een klein beestje dat enorm veel schade kan aanrichten in de paprikateelt. Schadelijke organismen die niet of nauwelijks in de Europese Unie (EU) voorkomen noemen we quarantaine-organismen of Q-organismen. We willen ze uit onze kassen, bossen en parken houden. En ook uit uw tuin.

Xylella

Een voorbeeld van een plantenziekte is Xylella. Deze ziekte verspreidt zich via een klein insect, de cicade. Door Xylella kunnen olijfbomen en andere planten en bomen heel ziek worden. Ze verwelken, verdrogen en sterven af. Een uitbraak is heel schadelijk voor tuinbouwbedrijven en andere plekken waar planten groeien. Xylella is nog niet ontdekt in Nederland. En dat proberen we zo te houden. Bijvoorbeeld door reizigers te waarschuwen om geen planten en stekjes uit het buitenland mee te nemen.

Zo houden we toezicht

Wij inspecteren planten en plantaardige producten die ons land binnenkomen, bijvoorbeeld via luchthaven Schiphol of de Rotterdamse haven. We controleren niet alle zendingen, daarvoor komt er te veel binnen. We weten bij welke planten het risico op meereizende insecten en schadelijke schimmels het grootst is. Die zendingen pikken we er sowieso uit. Ook doen we inspecties bij telers en fabrikanten. En in bossen en parken. We geven voorlichting over plantenziekten. We leggen telers uit hoe ze Q-organismen kunnen ontdekken, zodat we bij een uitbraak snel kunnen handelen.

Q-organisme gevonden? Direct bestrijden

Als we Q-organismen in een zending uit het buitenland aantreffen, mogen de planten het land niet in. Ook inspecteren we exportzendingen en geven een verklaring af als de zending veilig is. Als we bij een tuinbouwbedrijf een schadelijk organisme aantreffen, moet het bedrijf in quarantaine. Er mag dan niets van of naar het bedrijf vervoerd worden. Tijdens de quarantaine moet het bedrijf het organisme bestrijden. Als dat is gebeurd, controleren wij of het organisme helemaal is uitgeroeid. Pas dan mag het bedrijf weer planten vervoeren en verkopen.

Wat kan ik doen?

Neem geen planten en plantaardige producten mee vanuit het buitenland. Zoals een stekje van een olijfboom of een zak tomaten. Zo kunt u voorkomen dat u ongemerkt plantenziekten meebrengt. Vermoedt u dat een plant is besmet met een schadelijk organisme, zoals een Aziatische boktor? Meld het ons! Zo voorkomen we schade aan onze natuur en aan de economie.

Samen staan wij voor de veiligheid van mens, dier en natuur. Nu en in de toekomst.