Import dieren en dierlijke producten

Bij import uit derde landen moeten uw dieren en dierlijke producten voldoen aan wettelijke voorwaarden. De NVWA controleert dieren, producten van dierlijke oorsprong, levende producten, dierlijke bijproducten, samengestelde producten, hooi en stro daarom bij binnenkomst in grenscontroleposten op havens en vliegvelden. Dit doen we in samenwerking met de Douane. Hiermee voorkomen we dat er dierziekten en onveilige producten de Europese Unie binnen komen.

Import Veterinair Online (IVO)

In IVO ziet u of invoer van dieren en dierlijke producten uit derde landen in de Europese Unie mogelijk is. Ook vindt u in IVO informatie over de eisen die aan dieren en producten gesteld worden.

Stappenplan importeren uit derde landen

Bekijk wat u moet doen voordat u een zending dieren of dierlijke producten kunt importeren. Wat moet u aanvragen? Hoe checkt u de importeisen? En in welke systemen doet u dit.

Gaat u voor het eerst dieren of dierlijke producten importeren? Bekijk welke systemen u nodig heeft en regel toegang.

Is een importkeuring verplicht?

Een controle is niet altijd verplicht voor dieren en dierlijke producten. Check voor het vertrek uit het land van herkomst of een controle nodig is.

Vooraanmelden importzendingen

U moet zendingen dieren en dierlijke producten voor aankomst aanmelden bij de NVWA. Dat doet u met een Gemeenschappelijk Gezondheidsdocument van Binnenkomst (GGB).

Controles in een grenscontrolepost

Iedere zending dieren of dierlijke producten die de EU binnenkomt controleren wij in een grenscontrolepost (GCP). Hierbij kijken we naar de documenten en de zending zelf. Zorg ervoor dat u altijd de juiste GCP kiest.

Bestemming van uw importzending

Uw dieren en dierlijke producten kunnen verschillende bestemmingen hebben. Bekijk informatie over invoer, doorvoer, overlading en wederinvoer.

Documenten

Bekijk een overzicht van onze procedures, voorschriften, informatiebestanden en formulieren.

Regelgeving

De controles van dieren en dierlijke producten bij binnenkomst in de EU zijn geregeld in Verordening (EU) 2017/625. De specifieke regelgeving per zending vindt u in IVO.

Import uit een ander EU-land

Bekijk wat u moet doen bij import uit een EU-land.

Blijf op de hoogte

Check de website regelmatig zodat u actuele informatie gebruikt. U kunt zich ook aanmelden voor de Vakmelding import veterinair en de Mededeling import veterinair online (IVO). Dan ontvangt u een e-mail als er iets wijzigt.