Controles van dieren en dierlijke producten in een grenscontrolepost
Iedere zending dieren of dierlijke producten die de EU binnenkomt uit een derde land controleren wij in een grenscontrolepost (GCP). Dat geldt voor zendingen bestemd voor invoer, doorvoer of wederinvoer. Tijdens deze controle kijken we naar de documenten bij de zending en de kenmerken van de zending zelf.
Informatie per dier of product
Specifieke informatie over de controles per dier of product vindt u in Import Veterinair Online (IVO).
Documentencontrole
Bij iedere zending controleert de Douane namens ons de documenten. Dat doen ze onder verantwoordelijkheid van onze inspecteur. Dit noemen we ook wel een D-controle.
Daarbij beoordelen ze onder andere:
- of het document door de juiste autoriteit is afgegeven
- of het voldoet aan het model dat de EU voorschrijft
- of de zending uit een toegelaten land en een erkend bedrijf afkomstig is
Voor visserijproducten wordt ook het vangstcertificaat gecontroleerd, als dat van toepassing is.
Voor meer informatie zie:
- BPR 18: Documentencontrole van producten en controle van bijbehorend GGB
- BPR 24: Documentencontrole van levende dieren en controle van bijbehorend GGB
Overeenstemmingscontrole
Bij iedere zending bekijken we of de gegevens van de zending overeenkomen met de informatie op het bijbehorende veterinair document. Deze controle doen we in een inspectiecentrum binnen de grenscontrolepost. Dit noemen we ook wel O-controle. Hierbij kijken we onder meer naar:
- de productomschrijving of de omschrijving van het dier
- de hoeveelheid
- het land van oorsprong
- het container- of trailernummer
- de nummers van de verzegeling
- het erkenningsnummer van het producerende bedrijf
Wat we precies controleren is afhankelijk van de soort zending en de voorgeschreven aanduiding en etikettering.
Voor meer informatie zie:
- BPR 19: Overeenstemmingscontrole van producten
- BPR 25: Overeenstemmingscontrole levende dieren
- BIPVS_02: Meercontainerzendingen
Materiële controle
Aansluitend doen we een materiële controle. Dit noemen we ook wel M-controle. Bij dieren doen onze dierenartsen altijd een fysieke- en welzijnscontrole. Daarbij kijken ze naar de gezondheid van de dieren.
Bij producten doen we bij een bepaald percentage van de zendingen een materiële controle. Dit percentage wordt door EU-regelgeving bepaald en is afhankelijk van het product en het land van oorsprong. In het document Lijst producten met reduced checks ziet u hoe vaak we contoleren.
Bij de materiële controle letten we op geur, kleur, consistentie, smaak en specifieke eigenschappen van het product. Hierbij maken we verpakkingen open en ontdooien we bevroren producten. Bij gekoelde en bevroren producten controleren we ook de temperatuur.
In bepaalde gevallen kunnen we van een zending monsters nemen voor laboratoriumonderzoek. Er gelden verschillende doorlooptijden van het laboratoriumonderzoek. Dit is afhankelijk van waar we een monster op onderzoeken. Bent u het niet eens met de uitslag van het onderzoek? Dan kunt u een contra-expertise laten uitvoeren.
Voor meer informatie zie:
De beslissing: toegelaten of geweigerd
Nadat de controles zijn uitgevoerd neemt onze inspecteur op het inspectiecentrum een beslissing over de zending. Dit kan zijn: 'toegelaten' of 'geweigerd'.
Deze beslissing geldt in de hele Europese Unie. U ontvangt een door ons ondertekend Gemeenschappelijk Gezondheidsdocument van Binnenkomst (GGB).
Als we uw zending weigeren, dan komt de zending in aanmerking voor:
- terugzending, vernietiging of een speciale behandeling (producten)
- of terugzending of euthanasie (levende dieren)
Voor meer informatie hierover zie:
- BPR 21: Officiële inbewaringneming van producten
- BPR 22: Weigeren van producten
- BPR 27: Officiële inbewaringneming levende dieren
- BPR 28: Weigeren van levende dieren
Controles na toelating
Sommige zendingen moeten we na toelating nog controleren op de plaats van bestemming. Dit noemen we gemonitord vervoer. Een inspecteur doet hierbij een bestemmingscontrole om de aankomst van de zending op het bedrijf te bevestigen. U vindt in IVO of een zending gemonitord naar de bestemming vervoerd moet worden.
U kunt de bestemmingscontrole op het bedrijf van bestemming aanvragen in MijnNVWA. Daar kiest u voor 'Overige werkzaamheden'. Heeft u nog geen MijnNVWA account, dan kunt u er eerst een aanvragen.
Meer informatie over gemonitorde zendingen vindt u in het document Bestemmingscontrole.
De kosten
U moet ons betalen voor het uitvoeren van controles in een GCP. De tarieven zijn vastgesteld door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en worden gepubliceerd in de Staatscourant, zie Tarieven NVWA.
Ook brengen de beheerders van de inspectiecentra handelingskosten in rekening voor het afhandelen van de controles van zendingen in hun bedrijf. Deze staan los van onze tarieven.
Wij gaan niet over fiscale heffingen en inklaring. Hiervoor kunt u terecht bij de Douane.
Waar staat dit in de wet?
We doen de controles volgens: