Dieren en levende dierlijke producten importeren vanuit een ander EU-land

Wilt u dieren, of levende dierlijke producten zoals sperma of embryo's, vanuit een ander EU-land invoeren in Nederland? Dan moet u als verantwoordelijke exploitant ervoor zorgen dat de zending voldoet aan de EU-eisen voor diergezondheid.

Wie is de exploitant?

De exploitant is de persoon die bij een verplaatsing binnen de EU verantwoordelijk is voor de dieren of producten. Dit kunt u zelf zijn, maar ook de leverancier of exporteur in het land van verzending.

Vraag gezondheidscertificaat aan in EU-land van verzending

Bent u de exploitant, dan moet u gezondheidscertificaten aanvragen in het EU-land van verzending. Is iemand anders de exploitant? Dan moet deze de certificaten aanvragen. Heeft u hiervoor een bedrijf ingehuurd, dan kan deze de aanvraag voor u doen.

Check de eisen

Daarbij geldt in ieder geval:

  • de zending moet worden vastgelegd in TRACES,
  • de zending moet voldoen aan de diergezondheidseisen voor de specifieke diersoort, deze staan in het gezondheidscertificaat,
  • de dieren of levende dierlijke producten moeten op de juiste manier geregistreerd zijn, dat geldt ook voor het vertrekadres,
  • er moet worden voldaan aan alle eisen van de transportverordening.

Heeft u vragen over de eisen? Dan kunt u het beste contact opnemen met uw handelspartner. Of met de veterinaire autoriteit van het land waaruit u de dieren of producten importeert.

Tijdelijke maatregelen

Er kunnen tijdelijke maatregelen gelden waar de verantwoordelijke exploitant zich aan moet houden. Er zijn bijvoorbeeld EU-landen met een lagere gezondheidsstatus dan Nederland. Hierdoor kunnen er aanvullende eisen zijn als u met deze dieren naar Nederland komt. Neem hierover contact op met de autoriteit van het EU-land van verzending. Bekijk ook de informatie over actuele dierziekten in Nederland en Europa.

Identificatie en registratie dieren

Sommige dieren moet u in Nederland laten registeren. Lees meer over Identificatie en Registratie (I&R).

Wij controleren steekproefsgewijs

Wij controleren of de dieren die u importeert vanuit een ander EU-land aan de EU-eisen voldoen. We doen dit steekproefsgewijs op de plaats van bestemming, dit noemen we ook wel bestemmingscontroles. Als de bestemming een slachthuis is, dan controleren we de dieren altijd.

Tekortkomingen bij een bestemmingscontrole leggen we vast in TRACES. Bij ernstige tekortkomingen nemen we contact op met het exporterende EU-land. Dit doen we via het Nationaal Contact Point (NCP). Het NCP is het platform waar de verschillende EU-landen met elkaar communiceren over verplaatsingen van dieren en levende dierlijke producten.