Regels voor (particuliere) verkopers van levensmiddelen op markten en evenementen
Wanneer u eten of drinken verkoopt tijdens een (vrij)markt of evenement, moet u zich aan de Warenwet houden. Daarbij maakt het niet uit of u particulier of ondernemer bent.
Verkopers van eten en drinken die met regelmaat (bedrijfsmatig) op markten en evenementen staan, moeten zich inschrijven bij Kamer van Koophandel. Zij moeten werken met een HACCP-plan of een hygiënecode.
Welke regels gelden er voor verkopers van levensmiddelen?
Particuliere verkopers en ondernemers moeten zich houden aan:
- Warenwet Bereiding en behandeling van levensmiddelen
- Warenwet Hygiëne van levensmiddelen, artikel 5 van het Warenwetbesluit Hygiëne van levensmiddelen is niet van toepassing op particulieren
- Verordening (EU) nr.1169/2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten.
Meer informatie
- over de eisen omtrent hygiëne en inrichting van mobiele bedrijfsruimten
- over allergenen vermelden op pagina Allergenen vermelden in de horeca, ambachtelijke zaken, retail en instellingen. Zie ook paragraaf 20.3 Niet-voorverpakte levensmiddelen voor van het Handboek Etikettering van levensmiddelen
In sommige gemeenten is de particuliere verkoop van (zelf)gemaakt eten op (vrij)markten, braderieën en andere evenementen verboden. Neem telefonisch contact op met het betreffende gemeentehuis/stadsdeelkantoor of kijk op de gemeentewebsite.