Over de GPSR

De General Product Safety Regulation (GPSR) moet de interne markt verbeteren en consumenten beschermen. De GPSR bevat belangrijke regels voor de veiligheid van consumentenproducten. Alle marktdeelnemers moeten zich hieraan houden, zoals fabrikanten, importeurs, distributeurs en fulfilmentdienstverleners. Ook is er speciale aandacht voor verkoop op afstand via websites, apps en advertenties, en voor online marktplaatsen. De GPSR introduceert nieuwe verplichtingen en past hierdoor beter bij actuele marktomstandigheden.

GPSR gaat om algemene productwetgeving

Zoals de naam van de verordening al aangeeft gaat de GPSR om algemene productwetgeving. Aan deze eisen moet iedere marktdeelnemer dus voor elk product voldoen. Kort gezegd komt het erop neer dat een product bij normaal gebruik geen risico's geeft. Of alleen kleine risico's die passen bij het gebruik van het product, en die veilig genoeg zijn voor de gezondheid en veiligheid van consumenten.

Bekijk of er specifieke wetgeving is

Er is naast de GPSR ook wetgeving die specifieke eigenschappen van producten regelt. Is er voor een product specifieke wetgeving met aanvullende of afwijkende eisen? In dat geval geldt de GPSR alleen voor onderdelen en risico's die niet, of in minder detail door die voorschriften worden behandeld.

Bekijk dus voor ieder product dat u verhandelt of niet alleen de GPSR, maar ook specifieke wetgeving geldt. In totaal zijn er zo’n 80 andere verordeningen en richtlijnen die van toepassing kunnen zijn. Staan daarin specifiekere eisen die ook in de GPSR staan? Dan moet u voldoen aan die specifiekere eisen. Specifiek gaat dus voor algemeen.

Heeft u hulp nodig bij het uitzoeken aan welke wetgeving u en uw producten moeten voldoen? Overweeg dan om een adviesbureau in te schakelen om u hierbij te helpen.

Waarom is de GPSR nodig?

De oude richtlijn algemene productveiligheid kwam uit 2001. Deze wet sloot daardoor niet meer aan bij de huidige markt van consumentenproducten. De afgelopen jaren is deze markt namelijk enorm veranderd. Er wordt steeds meer online verkocht en gekocht. Dat gaat via de retail, de fabrikant maar ook via online marktplaatsen. Producten komen uit landen waar wij of onze EU-collega’s geen toezicht kunnen houden. Daarnaast bieden websites van buiten de EU steeds vaker producten rechtstreeks bij de consument aan. Ook is de rol van fulfilmentdienstverleners enorm toegenomen. Deze ontwikkelingen vragen om een update van de productveiligheidswetgeving.

Antwoord op de praktijk

De GPSR past bij deze nieuwe werkelijkheid, deze wet maakt duidelijk wie wanneer verantwoordelijk is. Het heeft regels voor alle deelnemers op de markt, ook voor online marktplaatsen en fulfilmentdienstverleners. Daarnaast heeft de GPSR extra aandacht voor terugroepacties. Daarbij staat de consument centraal. Deze moet makkelijk verhaal kunnen halen én altijd een goed alternatief krijgen aangeboden bij een recall. Tot slot maakt de GPSR betere handhaving mogelijk.

Wat verandert er door de GPSR?

De GPSR bepaalt dat iedereen die producten verhandelt, ervoor moet zorgen dat deze veilig zijn en veilig blijven. U mag dus alleen producten verkopen die geen gevaar opleveren. Dat geldt ook voor tweedehands of gereviseerde producten.

Altijd een verantwoordelijke

De GPSR schrijft ook voor dat alle producten die op de EU-markt zijn gebracht en die vallen onder de GPSR, een verantwoordelijke in de EU moeten hebben. Dat geldt ook voor producten die door aanbieders die buiten de EU zijn gevestigd online worden aangeboden aan de EU-consument. Dit houdt in dat er voor elk product iemand verantwoordelijk is in de Europese Unie. In de praktijk is dit de fabrikant, diens gemachtigde, de importeur, of een fulfilmentdienstverlener.

Staat er geen EU-verantwoordelijke op een product? Dan mag het product niet in de EU worden verkocht. Denk daarbij aan buiten de EU gevestigde webshops die een product aanbieden aan de EU-consument. Ook dan moet er een EU-verantwoordelijke op het product staan.

De GPSR heeft:

  • strenge eisen over de voorzorgsmaatregelen die u moet nemen voor productveiligheid, bijvoorbeeld interne risicoanalyse en het opstellen van technische documentatie
  • de verplichting om in uw bedrijfsvoering een compliance systeem te hebben, waarmee u vastlegt hoe u aan de eisen van de GPSR voldoet
  • specifieke productveiligheidsverplichtingen voor zowel marktdeelnemers als aanbieders van online marktplaatsen
  • strenge eisen over de traceerbaarheid van producten
  • een duidelijk proces rondom het terugroepen van onveilige producten

Bekijk de hele tekst van de GPSR op de website van de EU. Bekijk ook wat de GPSR voor u betekent op basis van uw rol.

Voor welke producten geldt de GPSR?

De GPSR geldt voor producten die u voor consumenten op de markt brengt, en die niet bedoeld zijn om opgegeten of opgedronken te worden. Dit noemen we ook wel non-food, of consumentenproducten. Het maakt daarbij niet uit of ze nieuw, tweedehands, gerepareerd of gereviseerd zijn.

Waarvoor geldt de GPSR niet?

GPSR geldt onder andere niet voor:

  • producten die voor gebruik gerepareerd of gereviseerd moeten worden en duidelijk als zodanig zijn gemarkeerd
  • geneesmiddelen, diervoeder, levende planten en dieren, dierlijke bijproducten, gewasbeschermingsmiddelen, antiek, en levensmiddelen

Niet bij specifieke wetgeving

De GPSR gaat om algemene productwetgeving. De GPSR geldt niet als er al specifieke regels zijn voor bepaalde productgroepen en marktdeelnemers met dezelfde doeleinden. In dat geval is de GPSR alleen van toepassing op onderdelen en risico's, die niet, of minder vergaand of uitgewerkt door die voorschriften worden behandeld.

Huur een adviesbureau in

De overgang naar deze nieuwe regelgeving kan behoorlijk wat impact hebben op uw bedrijfsvoering. Ook specifieke wetgeving kan soms erg complex zijn. U heeft hiervoor mogelijk specialistische kennis nodig. Bent u een kleine of middelkleine ondernemer? Dan kan het verstandig zijn om een adviesbureau in te huren.

Als u zich niet aan de GPSR houdt

De GPSR bevat een flink aantal administratieve verplichtingen waaraan u moet voldoen. Wij houden hierop toezicht en zullen actief gaan controleren. Houdt u zich niet aan de GPSR? Dan nemen we maatregelen die passen bij de ernst van uw overtreding.

Waar staat dit in de wet?

U kunt de teksten op deze pagina’s gebruiken om wegwijs te worden in de GPSR. Houd er rekening mee dat de eisen waaraan u moet voldoen alleen staan in de oorspronkelijke publicatie van de Verordening - 2023/988 op de website van de EU.