Regels van de GPSR voor importeurs

Bent u importeur? U bent in de EU verantwoordelijk voor de veiligheid van de producten die u importeert en in de handel brengt. U moet controleren of uw producten voldoen aan de veiligheidseisen van de GPSR. Dit doet u voordat u deze in de handel brengt. Is een product toch niet in overeenstemming of niet veilig? U mag het product dan niet in de handel brengen.

Regels voor alle marktdeelnemers

Op deze pagina staan de regels die specifiek gelden voor importeurs. Gebruik de beslisboom van het Ondernemersplein om uw rol te bepalen. Bekijk ook het Stappenplan productveiligheid voor importeurs.

Daarnaast zijn er ook regels die gelden voor alle marktdeelnemers. Daar moet u zich dus ook aan houden.

Controleer het product

U moeten voor ieder product controleren of het voldoet aan de algemene veiligheidseisen. En of de fabrikant heeft voldaan aan de eisen die voor fabrikanten gelden. U moet dit doen voordat u het product in de handel brengt.

Heeft u reden om te denken dat een product niet voldoet aan de veiligheidseisen? Dan mag u het niet in de handel brengen totdat het wel aan de eisen voldoet.

Overige eisen

  • Vermeld uw naam, handelsnaam, adres en contactgegevens op het product of de verpakking. Als dit niet mogelijk is mag u het in een bijgevoegd document zetten.
  • Zorg voor duidelijke instructies en veiligheidsinformatie bij uw producten, in een begrijpelijke taal voor consumenten. U mag op het product een QR-code zetten die verwijst naar een website met deze informatie.
  • Zorg ervoor dat opslag- of vervoersomstandigheden er niet toe leiden dat de producten niet meer voldoen aan de veiligheidseisen.
  • Bewaar minimaal 10 jaar lang kopieën van technische documentatie. Of zorg ervoor dat u erover kunt beschikken, bijvoorbeeld via de fabrikant. Wij, of andere toezichthouders kunnen hiernaar vragen.
  • Werk samen met ons en andere markttoezichtautoriteiten en fabrikanten om de veiligheid van producten te waarborgen.

Klachten en meldingen ontvangen en registreren

  • Maak uw communicatiekanalen openbaar, zodat consumenten klachten kunnen indienen. En een melding kunnen doen van ongevallen of veiligheidskwesties over uw producten.
  • U moet klachten onderzoeken en informatie over ongevallen registreren. Ook moet u een intern register bijhouden van klachten, teruggeroepen producten en de corrigerende maatregelen die u heeft genomen.

Toch een onveilig product?

Bij gevaarlijke producten moet u de fabrikant onmiddellijk informeren.

Daarnaast moet u zelf corrigerende maatregelen nemen:

  • Informeer markttoezichthouders via de Safety Business Gateway. U moet daarbij gedetailleerde informatie geven over de risico's, producthoeveelheden en welke maatregelen u heeft genomen.
  • Haal producten uit de handel.
  • Informeer consumenten.
  • Informeer andere marktdeelnemers, verantwoordelijke personen en online marktplaatsaanbieders op tijd over eventuele veiligheidsproblemen.