Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest (AVP) is een virusziekte die voorkomt bij varkens en wilde zwijnen. Deze ziekte is zeer besmettelijk en vaak ook dodelijk voor varkens en wilde zwijnen. Meld het bij de NVWA als u vermoedt dat uw dieren deze ziekte hebben. Dit is verplicht.

Wat is Afrikaanse varkenspest?

Afrikaanse varkenspest lijkt op klassieke varkenspest, maar wordt veroorzaakt door een ander virus. Beide virussen zijn erg gevaarlijk voor varkens en wilde zwijnen. Veel van deze dieren gaan er dood aan. Voor mensen zijn deze virussen ongevaarlijk.

Dreiging voor Nederland

Afrikaanse varkenspest komt nu niet voor in Nederland, maar wel steeds vaker in onze buurlanden. Daarom is er een groot risico dat Afrikaanse varkenspest binnenkort ook in Nederland opduikt.

Lees wat u kunt doen om Afrikaanse varkenspest te voorkomen.

Meldplicht Afrikaanse varkenspest

Vermoedt uw dierenarts of u dat uw dieren Afrikaanse varkenspest hebben? Meld dit dan bij het Landelijk meldpunt dierziekten: 045-546 31 88. Dit is verplicht. Ook een laboratorium moet het melden als uit een test of onderzoek blijkt dat er misschien een besmetting is.

Het is belangrijk dat u een mogelijke besmetting direct meldt. Zo kunnen we voorkomen dat de ziekte zich verspreidt door Nederland.

Wat gebeurt er met mijn melding?

De NVWA onderzoekt of er echt varkenspest heerst onder de dieren op uw bedrijf. Lees wat er gebeurt op een bedrijf waar mogelijk varkenspest voorkomt.

Hoe herken ik Afrikaanse varkenspest?

De eerste symptomen van Afrikaanse varkenspest zijn gebrek aan eetlust, koorts en slapte. Lees meer over de symptomen van Afrikaanse varkenspest.

Waar komt Afrikaanse varkenspest voor?

Sinds 2014 is de Afrikaanse varkenspest bezig aan een opmars in Europa. De ziekte brak eerst uit in enkele Oost-Europese landen. Momenteel zijn er besmettingen in veel EU-lidstaten, waaronder Duitsland.

Kaart met besmettingen Afrikaanse varkenspest

Op de kaart is te zien in welke EU-landen besmettingen zijn vastgesteld bij gehouden varkens en/of wilde zwijnen.

  • In de blauwe gebieden zijn bufferzones ingesteld. Hier komt de Afrikaanse varkenspest nog niet voor, maar is er wel risico op een uitbraak.
  • In de roze gebieden komt Afrikaanse varkenspest voor bij wilde zwijnen. Deze besmettingen zijn lastig te bestrijden.
  • In de rode gebieden komt de Afrikaanse varkenspest voor bij commercieel gehouden varkens. In sommige van deze gebieden zijn ook besmettingen bij wilde zwijnen.

Monitoring wilde zwijnen

Om te voorkomen dat Afrikaanse varkenspest zich in Nederland verspreidt, is in samenwerking met provincies, faunabeheereenheden, NVWA en Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur een speciaal protocol ontwikkeld. Het protocol beschrijft wat er moet gebeuren als er een dood wild zwijn wordt gevonden. Dit helpt om snel te ontdekken of Afrikaanse varkenspest aanwezig is. Het protocol is te vinden op de website van de Jagersvereniging.

Waar kan ik terecht met vragen?

Heeft u vragen over de dierziekte Afrikaanse varkenspest? Neem dan contact op met uw dierenarts. Heeft u vragen over hoe wij Afrikaanse varkenspest bestrijden? Neem dan contact met ons op.