Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat varkenspest zich niet verspreidt?

Lees wat u kunt doen om verspreiding van Afrikaanse varkenspest in Nederland te voorkomen. U kunt maatregelen nemen als u varkens houdt of varkens vervoert, maar ook als particulier kunt u iets doen.

Hoe wordt Afrikaanse varkenspest overgedragen?

De oorzaak van Afrikaanse varkenspest is een virus. Zo kunnen varkens het virus oplopen:

  • door direct contact met besmette varkens en wilde zwijnen
  • door besmette etenswaren: het virus overleeft namelijk in varkensvlees, ook als dit gedroogd of ingevroren is
  • via materialen die contact hebben gehad met besmette varkens, zoals veewagens en kleding

Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat varkenspest zich niet verspreidt?

U kunt de volgende maatregelen nemen tegen Afrikaanse varkenspest.

Neem geen risico als u in een besmet gebied bent (geweest)

Afrikaanse varkenspest komt onder meer voor in Duitsland, Italië en Oost-Europa. Kijk op het kaartje voor actuele informatie over besmettingen. Zorg ervoor dat u het virus niet meeneemt naar Nederland.

Ga voorzichtig om met etensresten

Voedselresten kunnen het virus bevatten. Let daarom op het volgende:

  • Gooi etensresten in een gesloten afvalbak. Dit is helemaal belangrijk als er vlees in zit, denk bijvoorbeeld aan een broodje dat belegd is met salami. Laat etensresten nooit in de natuur achter.
  • Geef geen voedselresten aan varkens, ook niet op de kinderboerderij of in een varkensbedrijf.

Vermijd contact met virusdragers

Er is een risico dat het virus toch in Nederland terechtkomt. Neem daarom ook maatregelen om te voorkomen dat het virus zich ongemerkt kan verspreiden in ons land.

  • Beperk het aantal contacten met andere varkensbedrijven of varkenshouders.
  • Wissel zo min mogelijk materialen uit met andere varkensbedrijven.
  • Laat zo min mogelijk mensen toe bij de varkens. Dit geldt zeker voor mensen die ook bij andere varkensbedrijven komen.

Registreer uw varkens

Houdt u varkens? Dan bent u verplicht om uw varkens aan te melden bij het identificatie- en registratiesysteem van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Deze verplichting geldt niet alleen voor professionele bedrijven, maar ook voor hobbyhouders.

Het I&R-systeem maakt het mogelijk om dieren snel op te sporen en uit te zoeken waar ze zijn geweest en met welke dieren ze contact hebben gehad. Daardoor kunnen we een eventuele uitbraak snel stoppen. Zo kunnen we samen verdere verspreiding van Afrikaanse varkenspest helpen voorkomen.

Early Warning (EW)

Twijfelt u of een dier varkenspest heeft? Bijvoorbeeld omdat het dier vage verschijnselen heeft die niet direct te herleiden zijn naar deze dierziekte? Maak dan gebruik van de EW-diagnostiek (uitsluitingsdiagnostiek). Dit kunt u eenvoudig en zonder kosten laten uitvoeren bij het laboratorium Wageningen Bioveterinary Research (WBVR). Meer informatie vindt u in de factsheet Diagnostiek AVP en KVP.

Meld mogelijke besmetting

Heeft u een vermoeden dat uw dieren besmet zijn met Afrikaanse varkenspest? Meld dit dan direct bij het Landelijk meldpunt dierziekten: 045-546 31 88. Zo werkt u mee aan een snelle en efficiënte bestrijding van deze dierziekte.

Documenten