Aan de slag
Bekijk wat u allemaal moet weten en regelen als u een horecabedrijf start. U moet voldoen aan de regels over voedselveilig werken. Wij houden toezicht op uw bedrijf.
Bekijk welke stappen u doorloopt als u een horecabedrijf start.
-
Stap 1: U start uw bedrijf
-
Schrijf uw bedrijf in bij de KvK.
-
-
Stap 2: U gaat aan de slag
-
Zorg dat u eten en drinken veilig bereidt, verwerkt en verhandelt. Uw voedsel mag de gezondheid niet in gevaar brengen. De regels over voedselveilig werken staan in de Warenwet.
Meer weten?
Bekijk hoe u de belangrijkste regels over voedselveilig werken in de praktijk toepast:
- Werk met een voedselveiligheidsplan. U kunt werken met de hygiënecode van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) of zelf een voedselveiligheidsplan maken.
- Werk hygiënisch en zorg voor geschikte bedrijfsruimte. Denk aan goede ventilatie en gebruik materialen die goed schoon te houden zijn.
- Hou muizen en ander ongedierte weg bij plekken waar u voedsel bereidt, bewaart, verkoopt of serveert. Zo houdt u voedsel schoon en veilig.
- Informeer uw klanten over allergenen in uw producten, zoals gluten, lactose, pinda en soja. Zo weten mensen met een allergie welke producten ze moeten vermijden.
Heeft u vragen over de regels? Neem contact met ons op. Wij geven geen advies over uw bedrijf of uw situatie. Neem daarvoor contact op met uw branchevereniging of een adviesbureau.
Watch the video 'Zo ziet een horeca-inspectie eruit' with English subtitles
-
-
Stap 3: Controleer of uw bedrijf aan de regels voldoet
-
Met de kennistest test u uw kennis over voedselveilig werken. U ziet zo over welke onderwerpen u al voldoende kennis hebt. En welke onderwerpen nog extra aandacht nodig hebben.
Hoe werkt de kennistest?
Geef antwoord op elke vraag. Nadat u alle vragen heeft beantwoord ziet u het eindresultaat en een advies. Ook krijgt u een toelichting op de juiste antwoorden. Een goede uitslag toont aan dat u veel kennis heeft over voedselveiligheid. Het toont niet aan dat u aan de regels voldoet.
Het invullen van de vragenlijst is anoniem. Wij kunnen uw antwoorden niet inzien.
-
Controleer of u aan de regels over voedselveilig werken voldoet. U kunt hiervoor onze checklist Voedselveilig werken gebruiken. Vul de checklist bijvoorbeeld elke week in. De checklist is een hulpmiddel. Het biedt geen garantie dat wij bij een inspectie geen overtredingen zien.
-
Blijkt uit uw controle dat u niet alles op orde heeft? Voer direct verbeteringen door. Kijk in uw voedselveiligheidsplan of in de hygiënecode. Of vraag om hulp.
-
-
Stap 4: Wij inspecteren uw bedrijf
-
Onze inspecteurs komen langs voor een inspectie. De inspectie kondigen wij niet aan. U bent verplicht mee te werken aan de inspectie. Dat betekent dat u de inspecteur moet binnenlaten en zijn werk moet laten doen. Ook als het niet uitkomt.
Wat controleren onze inspecteurs?
Onze inspecteurs kijken onder meer naar:Voedselveilig werken - Werkt u volgens een voedselveiligheidsplan?
- Wordt voedsel bij de juiste temperatuur opgeslagen?
- Leeft u de regels over de houdbaarheid van voedsel na?
Informatie over allergenen - Geeft u uw klanten informatie over allergenen in uw producten?
Hygiëne en bedrijfsruimte - Zijn alle bedrijfsruimten, materialen en apparatuur schoon en goed onderhouden?
- Neemt u maatregelen om besmetting van voedsel te voorkomen?
Ongedierte beheersen - Houdt u ongedierte zoals muizen buiten de bedrijfsruimten?
- Controleert u regelmatig of er ongedierte in uw bedrijf is en onderneemt u actie als dit zo is?
-
Constateren onze inspecteurs een of meerdere overtredingen? Het hangt van de overtreding af wat de gevolgen zijn. Een paar voorbeelden van situaties die voor u kunnen gelden:
- U moet een lichte overtreding oplossen. U krijgt geen officiële waarschuwing of boete.
- U krijgt een officiële waarschuwing. Dat gebeurt schriftelijk. U moet de overtreding oplossen.
- U kunt een boete krijgen als u de regels overtreedt. De hoogte van de boete kan variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s.
- Bij een ernstige overtreding kan onze inspecteur uw bedrijf tijdelijk of permanent sluiten. Bijvoorbeeld als er een direct gevaar is voor de volksgezondheid.
Lees meer over onze inspecties.
-
-
Stap 5: Wij maken de uitkomst van de inspectie openbaar
-
Wij maken de resultaten van inspecties openbaar. De inspectieresultaten publiceren wij op onze website met inspectieresultaten. Op deze site kan iedereen opzoeken of horecabedrijven aan de regels over voedselveiligheid voldoen.
-