De NVWA controleert of consumentenproducten veilig zijn en voldoen aan de wettelijke eisen. Daarom kijken we ook naar producten die verkocht worden via Nederlandse webshops.
Waar kan ik op letten als consument?
Als consument moet u ervan uit kunnen gaan dat producten in de winkel veilig zijn. Dat geldt natuurlijk ook voor producten die u in een webwinkel koopt. Het is niet de bedoeling dat uw gezondheid gevaar loopt, of dat uw kinderen gewond raken of blijvende gezondheidsproblemen krijgen. Onveilige producten kunnen zelfs dodelijk letsel veroorzaken. Bijvoorbeeld: afbrokkelende stukjes speelgoed waar jonge kinderen in kunnen stikken, elektrotechnische producten die zo slecht geïsoleerd zijn dat ze een elektrische schok geven.
*alarm powerbank gaat af*
[jongen achter tafel]: Yes. Jongens.
*doos wordt geopend*
[jongen achter tafel]: Voor drie euro en gratis thuisbezorgd hè.
Nou dit is hem dan.
Twee USB-uitgangen.
Powerbank, je gaat me gek maken.
*powerbank begint te roken en staat in brand*
[jongen achter tafel]: Waarom fik je? What the fuck?
*jongen gooit powerbank in vaas*
[jongen achter tafel met telefoon]: Hello?
[reactie door de telefoon]: Hi. This is Nihau enterprise. We’re not available...
[voice-over]: Wat je buiten de EU bestelt is niet altijd even veilig.
Kijk voor je wat koopt op laatjenietinpakken.nl.
In Europa gelden strenge veiligheidseisen voor producten. Nederlandse webwinkels moeten er zelf op letten dat de producten die zij verkopen aan deze eisen voldoen. Wij houden hier toezicht op, en komen in actie als we toch een onveilig product tegenkomen. We dragen de webwinkel dan op het product uit de handel te halen. Ook waarschuwen we consumenten voor onveilige producten.
Blijf zelf ook op uw veiligheid letten. Wij kunnen namelijk niet alle producten controleren. Daarvoor is het aanbod veel te groot. Het is dus toch mogelijk dat er onveilige producten op de Nederlandse markt komen. Denk maar aan de hooverboards die woningbranden veroorzaakten.
U loopt wel minder risico als u alleen bij Europese webwinkels koopt. Blijkt een product dan toch onveilig te zijn? Meld het dan bij ons, zodat wij optreden tegen de verkoper. Op die manier beschermt u ook andere consumenten. Bekijk al onze tips voor kopen bij webwinkels.
Waar kan ik op letten als online verkoper?
Heeft u een webwinkel of wilt u er een beginnen? Biedt u producten aan via een online platform als bol.com, amazon.com of etsy.com? Doet u aan dropshipping? Zorg er dan voor dat uw producten voldoen aan de Europese veiligheidseisen. Zo voorkomt u dat u producten verhandelt die ernstig of zelfs dodelijk letsel kunnen veroorzaken. Ook voorkomt u dat u te maken krijgt met dure recall acties, terugbetalingen aan afnemers, niet-verhandelbare voorraden en claims van consumenten vanwege schade of letsels.
Hoe houden wij toezicht op webwinkels?
Wij controleren via steekproeven. Onze inspecteurs schaffen bijvoorbeeld producten aan via internet of voeren inspecties uit bij bedrijven die aan Nederlandse webwinkels leveren. Verder reageren we op klachten of meldingen van consumenten. We hebben een eigen laboratorium om producten te onderzoeken.
Als blijkt dat producten niet aan de eisen voldoen, nemen we maatregelen. We kunnen bedrijven bijvoorbeeld een boete opleggen of de webwinkel laten sluiten. Onveilige producten moeten uit de handel worden gehaald, en worden aangepast of vernietigd. Dit gebeurt op kosten van de ondernemer.
Samenwerking met andere toezichthouders in Europa
Wij kunnen alleen optreden tegen verkopers die in Nederland zijn gevestigd. Maar we werken nauw samen met andere toezichthouders in de EU. Als er een gevaarlijk product in de handel is, waarschuwen EU-lidstaten elkaar via het Europese RAPEX-systeem. Zo zorgen we er samen voor dat producten van Europese webwinkels veilig zijn.