Tips voor kopen bij webwinkels

Online bestelde producten blijken soms onveilig te zijn: er is bijvoorbeeld brandgevaar of verstikkingsgevaar, of er zitten giftige stoffen in. Hoe houdt u het risico dat u onveilige producten koopt zo klein mogelijk? Lees onze tips!

Koop bij Europese webwinkels

Dit is onze belangrijkste tip. In de Europese Unie (EU) gelden strenge veiligheidseisen. Dit geldt voor producten die in de EU zijn gemaakt én voor producten die via import de EU binnenkomen. Elektrische apparaten mogen bijvoorbeeld niet te warm worden. Rookmelders moeten afgaan bij brand.

Producten die niet aan de eisen voldoen, mogen niet verkocht worden. Biedt een bedrijf toch onveilige producten aan? Dan kunnen de NVWA en andere EU-toezichthouders optreden, en het bedrijf verplichten om de producten van de markt te halen.

Koopt u rechtstreeks bij webwinkels buiten de EU, zoals AliExpress, Wish of eBay? Dan neemt u een risico. Buiten de EU gelden andere, vaak minder strenge eisen. Ook is er geen toezicht op de producten die u op deze manier bestelt. Daarom is het veiliger om bij Europese webwinkels te kopen.

Hoe kan ik zien of ik binnen of buiten EU koop?

Dit is meestal te zien aan het adres van de verkoper. Dat staat vaak vermeld bij de contactgegevens van de webwinkel.

Maar let op: een adres in Europa of een website in de Nederlandse taal biedt geen garantie. Er zijn ook online verkopers die zelf buiten de EU bestellen en producten rechtstreeks naar u toe laten sturen vanuit het buitenland. Dit heet dropshipping. De producten komen meestal uit China. Deze verkopers herkent u aan zeer lage prijzen en lange levertijden. Andere signalen dat u met dropshipping heeft te maken: op de website staan geen eigen foto’s, het retouradres is in China of een ander land buiten de EU, het bedrijf bestaat nog niet zo lang.

Verder verkopen Europese webshops soms ook onveilige producten. Er zijn online verkopers die niet weten dat ze aan Europese veiligheidseisen moeten voldoen. Dit komt regelmatig voor bij verkopers die producten verkopen via online platforms als bol.com, amazon.com en etsy.com. Maak daarom ook gebruik van de volgende tips.

Check de contactinfo en het KvK-nummer van de webshop

Staan er contactgegevens en een nummer van de Kamer van Koophandel vermeld? Kunt u informatie vinden over het retourbeleid? Dan heeft u waarschijnlijk met een betrouwbare webwinkel te maken te maken. Als er iets mis is met uw bestelling, weet u in ieder geval met wie u contact kunt opnemen. Check voor de zekerheid wel of de gegevens kloppen. Ontbreken deze gegevens helemaal? Koop dan niet bij de webwinkel.

Op internetplatforms als Bol en Amazon zijn verschillende aanbieders actief. U koopt het product dan niet bij de webwinkel zelf maar bij een ander bedrijf. Dat kan een Europese fabrikant zijn of degene die het product in Europa heeft geïmporteerd. Check ook de gegevens van deze aanbieder.

Keurmerk voor webwinkels

Er bestaan ook keurmerken voor webshops, zoals Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk. Zo’n keurmerk is ook een aanwijzing dat u er veilig kunt bestellen. Controleer wel of de webshop echt is aangesloten bij deze keurmerk-organisaties.

Vergelijk prijzen

Vergelijk de prijs van het product met de prijzen bij andere aanbieders. Is de prijs veel lager dan bij andere winkels? Meestal geldt: als het te mooi lijkt om waar te zijn, is dat het meestal ook. Mogelijk is het product dan van mindere kwaliteit, of voldoet het niet aan de veiligheidseisen.

Let op de CE-markering

Kijk of het product een CE-markering heeft. Hiermee geeft de fabrikant aan dat hij aan de Europese veiligheidseisen voldoet. De markering is verplicht voor veel producten, zoals speelgoed, medische hulpmiddelen en elektronische producten. Het CE-teken ziet er zo uit: 

CE-markering

Ziet u geen CE-markering? Dan is de fabrikant misschien niet bekend met de Europese veiligheidseisen. Het advies is om het product niet te kopen.

Pas op met merkloze producten

Koopt u een merkloos product? Dan is het onduidelijk wie de fabrikant is. U weet niet bij wie u terecht kunt als er iets mis is met het product. U loopt dan meer risico dat het product onveilig is.

Lees reviews

Wat zijn de ervaringen van anderen? Lees de reviews op internet: over de webwinkel waar u wilt bestellen en over het product dat u wilt kopen. Het is aan te raden om reviews op meerdere sites te lezen, want er staan soms ook nep reviews op internet.

Toch een onveilig product gekocht? Meld het!

Heeft u een product gekregen dat onveilig is? Meld het dan bij ons!

Vragen over de rechten van consumenten

De NVWA ziet toe op de veiligheid van producten. Heeft u vragen over de garantie of het retourneren van uw internetaankoop? Meer informatie over de rechten van consumenten vindt u op de websites van Autoriteit Consument & Markt en de Consumentenbond.