Welke documenten heb ik nodig om dieren te mogen vervoeren?

Bij een diertransport heeft u verschillende documenten nodig. De eisen verschillen per diersoort en afstand van het transport. Bij een controle kan de NVWA-inspecteur om deze documenten vragen.

Regels uit de Transportverordening

Bij het vervoer van dieren geldt meestal de Transportverordening. Daarin staat ook welke documenten nodig zijn om dieren te mogen transporteren.

Controleer eerst of de Transportverordening ook voor uw transport geldt. Dit kunt u zien op de pagina met uitleg over de Transportverordening.

Is de Transportverordening niet van toepassing op uw vervoer? Dan heeft u geen vervoerdersvergunning of andere speciale documenten voor het vervoer van dieren nodig. Vervoert u dieren naar het buitenland? Dan heeft u wel een diergezondheidscertificaat nodig, en misschien ook een basisregistratie vervoerder onder AHR.

Eisen bij diertransport van minder dan 65 kilometer

Tijdens een transport van minder dan 65 km moet u het volgende document bij u hebben:

Andere documenten, zoals een vervoerdersvergunning en getuigschrift van bekwaamheid zijn niet nodig. Vervoert u binnen die 65 kilometer dieren naar een ander EU-land? Dan heeft u wel een diergezondheidscertificaat nodig, en misschien ook een basisregistratie vervoerder onder AHR.

Eisen bij diertransport korter dan 8 uur

Is het transport verder dan 65 km, maar duurt het korter dan 8 uur? Dan moet u verschillende documenten bij u hebben. Het kan per diersoort verschillen welke documenten u nodig heeft: bekijk de checklist hieronder.

Onder aan de pagina vindt u meer informatie over de benodigde documenten.

Eisen bij diertransport langer dan 8 uur

Een transport dat langer dan 8 uur duurt heet ook wel ’lang transport’. De 8 uur gaan in vanaf het moment dat het eerste dier wordt ingeladen en eindigt op het moment dat het laatste dier wordt uitgeladen.

Het kan per diersoort verschillen welke documenten u nodig heeft: bekijk de checklist hieronder.

Onder aan de pagina vindt u meer informatie over de benodigde documenten.

Om welke documenten gaat het?

Vervoersdocument

Tijdens het transport moet u een vervoersdocument bij u hebben. U mag dit zelf opstellen. Neem in ieder geval deze informatie op in het document:

  • waar het dier vandaan komt en naartoe gaat
  • wie de eigenaar is
  • het moment van vertrek
  • hoe lang het transport gaat duren

Vervoerdersvergunning type I

Voert u alleen transporten uit die korter dan 8 uur duren? Dan heeft u vervoerdersvergunning type I nodig. Om deze vergunning aan te kunnen vragen is een getuigschrift van vakbekwaamheid nodig (zie hieronder).

Vervoerdersvergunning type II

Voert u transporten uit die langer dan 8 uur duren? Dan heeft u vervoerdersvergunning type II nodig. Om deze vergunning aan te kunnen vragen heeft u een getuigschrift van vakbekwaamheid nodig én een certificaat van goedkeuring voor uw vervoermiddel (zie hieronder).

Getuigschrift van vakbekwaamheid

Bij vervoer van varkens, runderen, schapen, geiten, paarden en pluimvee moeten de chauffeurs en dierenverzorgers beschikken over een getuigschrift. Zij moeten hiervoor examen doen bij het CBR. Een getuigschrift is 5 jaar geldig.

Kijk op de website van het CBR op informatie over:

Certificaat van goedkeuring voor uw vervoermiddel

Bij transporten die lange dan 8 uur duren moet het vervoermiddel een certificaat van goedkeuring hebben. Dit betekent dat het aan bepaalde eisen voldoet, bijvoorbeeld dat het veilig is voor de dieren, hen beschermt tegen slecht weer en makkelijk schoon is te maken. Meestal moeten in het vervoermiddel een ventilatiesysteem en temperatuurregistratie aanwezig zijn.

U kunt het certificaat van goedkeuring (ook wel: VLD-certificaat, vervoer-levende-dieren-certificaat) aanvragen bij de RDW. Deze keurt dan uw voertuig. Het certificaat is 5 jaar geldig. Kijk voor meer informatie over het VLD-certificaat op de website van RDW.

Let op: een vervoermiddel moet altijd veilig en passend zijn voor de diersoort. Ook als u geen certificaat van goedkeuring nodig heeft.

Journaal

Bij transporten die langer dan 8 uur duren moet u een reisjournaal bijhouden. Deze regel geldt voor transporten met de volgende diersoorten: varkens, runderen, schapen, geiten, niet-geregistreerde paarden en paarden bestemd voor de slacht. Als vervoerder met een Nederlandse vervoerdersvergunning moet u een kopie van het journaal naar de NVWA sturen.

Voorafgaand aan het transport stuurt u uw reisplan toe. Tijdens de reis noteert u afwijkingen van het plan in het journaal. Na afloop van het transport stuurt u een kopie het journaal naar ons. In uw vervoermiddel moet u GPS hebben. Wij kunnen de gegevens van het journaal en de GPS dan met elkaar vergelijken.

Meer informatie over het journaal vindt u in:

Bewijs van reservering bij erkende controlepost

Bij lange transporten moet u regelmatig een rustpauze houden. Kijk op de pagina Dierenwelzijn tijdens transport wat de maximale reistijd per diersoort is. Meer informatie vindt u ook in het voorschrift K-LV-WLZVL-01 Bijlage 7 – Transporttijden en tussenstops.

De rustpauzes moet u houden bij erkende controleposten. Deze zijn zo ingericht en worden zo beheerd dat het risico op verspreiding van dierziekten minimaal is. Bij de controlepost kunt de dieren uitladen, laten eten en drinken en ook verder verzorgen. De dieren rusten er minstens 12 uur. Bekijk het overzicht van Europese controleposten.

Een Nederlandse controlepost moet erkend zijn door de NVWA. Een overzicht van alle eisen voor erkenning staat in het voorschrift K-LV-WLZVL-03, Controleposten: erkenning en toezicht. Bekijk het overzicht van erkende controleposten in Nederland.

U bent verplicht om te reserveren bij een erkende controlepost als het transport de maximale reistijd overschrijdt. Het bewijs van reservering moet u meesturen als u de dieren wilt exporteren en een diergezondheidscertificaat aanvraagt (zie hieronder).

Mogelijk legt u een deel van de reis af met een veeboot (ook wel: veeschip) of met een RoRo-schip (Roll-on/Roll-of schip). Ook hiervoor moet u reserveren.

  • Een veeboot is een boot waar de dieren van de wagen in de boot worden gelaten.
  • Op een RoRo-schip blijven de dieren in de wagen. Het verblijf op een RoRo-schip geldt niet als rusttijd.

Routenet-uitdraai

Gaat u varkens, runderen, schapen, geiten, niet-geregistreerde paarden, paarden bestemd voor de slacht of pluimvee exporteren? Als u een gezondheidscertificaat (zie hieronder) aanvraagt, moet u een uitdraai van Routenet meesturen. Hiermee geeft u aan welke route u wilt gaan rijden. Wij controleren of u de kortste route neemt en of u de maximale reistijd niet overschrijdt.

Kijk voor meer informatie in K-LV-VSC-00, Werkvoorschrift Voorscreening.

Temperatuuroverzicht

Bij warm weer gelden strengere regels voor het vervoer van varkens, runderen, schapen, geiten, niet-geregistreerde paarden, paarden bestemd voor de slacht en pluimvee. Als u een diergezondheidscertificaat (zie hieronder) aanvraagt, moet u samen met de Routenet-uitdraai een overzicht van de verwachte temperatuur meesturen. Haal dit overzicht van de website meteoblue.com. Wij controleren of of de geplande reis volgens de aangeleverde Routenet- uitdraai nergens een gebied doorkruist waar de verwachte temperatuur boven de 30 graden komt.

Kijk voor meer informatie in K-LV-VSC-00, Werkvoorschrift Voorscreening.

Bij vervoer naar ander land: ook diergezondheidscertificaat nodig

Vervoert u dieren van het ene land naar het andere? Dan heeft u bijna altijd een diergezondheidscertificaat nodig. Kijk voor meer informatie op de pagina's over import en export. Er zijn aparte pagina's over import uit een ander EU-land en export naar een ander EU-land.

Er zijn verschillende soorten diergezondheidscertificaten. Als u dieren vervoert naar een EU-land, heeft u meestal een TRACES-certificaat nodig. Buiten de EU heeft u meestal een exportcertificaat nodig.

1 type gezondheidscertificaat per vervoerseenheid

Per vervoerseenheid moeten de dieren dezelfde gezondheidsstatus hebben en ook met hetzelfde ‘type’ diergezondheidscertificaat (slacht of niet-slacht) gecertificeerd worden.

Dit is ook zo als het vervoermiddel uit meerdere vervoerseenheden bestaat, bijvoorbeeld een vrachtwagen met een voorwagen en aanhanger. Ook als de voorwagen en aanhanger verschillende bestemmingen hebben.

Alle dieren van 1 vervoerseenheid naar 1 bestemming

Het is verplicht om alle dieren van 1 vervoerseenheid naar hetzelfde bestemmingsadres te brengen. Daar worden ze allemaal gelost.

Hebben de voorwagen en de aanhanger verschillende bestemmingen? Bij het lossen op de eerste bestemming mag de andere vervoerseenheid niet op het terrein van die bestemming komen.