Import van zaden of groenteplanten van buiten EU
Importeert u zaden van paprika (Capsicum annuum) of tomaat of hybriden hiervan (Solanum lycopersicum) uit een land buiten de Europese Unie (EU)? Deze zaden kunnen besmet zijn met ToBRFV. In de EU gelden RNQP-eisen voor import. Resistente paprikarassen zijn uitgezonderd van deze eisen. Lees hier waar u rekening mee moet houden.
Wanneer is import toegestaan?
De RNQP-eisen voor import staan in Uitvoeringsverordening (EU) 2024/2970.
Import zaaizaden
Import van zaaizaden is in de volgende 2 gevallen toegestaan:
- De zaden komen uit een land dat vrij is van ToBRFV. Dit moet officieel verklaard zijn door de plantenziektekundige dienst van dat land.
- De zaden zijn officieel getoetst en vrij bevonden van ToBRFV. Lees meer over de wettelijke toetsvereisten.
Gaat het om kleine zaadpartijen van maximaal 30 moederplanten? Dan mogen de moederplanten getoetst worden in plaats van de zaden.
Import groenteplanten
Import van groenteplanten is in de volgende 2 gevallen toegestaan:
- De groenteplanten komen uit een land dat vrij is van ToBRFV. Dit moet officieel verklaard zijn door de plantenziektekundige dienst van dat land.
- De groenteplanten zijn opgekweekt uit zaden die voldoen aan de eisen die gelden voor zaden. Dat betekent dat de zaden officieel zijn getoetst en vrij bevonden van ToBRFV. Of uit een land komen dat vrij is van ToBRFV.
Uitzondering voor kleine zaadpartijen
Importeert u een kleine zaadpartij (minder dan 1.000 zaden) zonder fytosanitair certificaat, en is die partij bestemd voor wetenschappelijke doeleinden, selectiewerkzaamheden, andere onderzoeksactiviteiten of toetsing? Dan kunt u gebruikmaken van de PEQ-Z-regeling, als u hier ontheffingshouder voor bent. Lees meer over de PEQ-Z-regeling.
Steekproeven bij import van zaad
Bij binnenkomst in de EU vinden steekproefsgewijs inspecties plaats op zendingen met zaden van tomaten, hybriden van tomaat en niet-resistente paprika’s. In geselecteerde zendingen moet 1 partij worden onderzocht op de aanwezigheid van ToBRFV. Het hangt van het land van bestemming af hoeveel zendingen voor inspectie worden aangewezen:
- Toetsing op ToBRFV is verplicht bij tenminste 50% van de zendingen uit Israël.
- Toetsing op ToBRFV is verplicht bij 100% van de zendingen uit China.
- Toetsing op ToBRFV is verplicht bij tenminste 20% van de zendingen uit overige landen buiten de EU (derde landen).
Kunt u voor aanvang van de inspectie aantonen dat de zending bestemd is voor onderzoek of veredeling? Dan hoeven ze niet getoetst te worden bij binnenkomst in de EU.
Hoe nemen we steekproeven?
Voor de steekproeven maken we gebruik van CLIENT-Import, het systeem waarin bedrijven aangifte doen van importzendingen. Dit systeem selecteert willekeurig een fytosanitair certificaat. De inspecteur van de keuringsdienst bemonstert 1 van de partijen die bij dat certificaat hoort. Die partij wordt getoetst op de aanwezigheid van ToBRFV.
Gaat het om zaden van resistente Capsicum-rassen of om zaden die bestemd zijn voor onderzoek of veredeling? En kunt u dit aantonen vóór de inspectie, bijvoorbeeld door een bijschrijving op het fytosanitair certificaat? Dan is toetsing op ToBRFV niet nodig.
Zending vastgelegd tijdens onderzoek
Het toetsen van een partij kan ongeveer 3 weken duren. Het kan langer duren als er veel zendingen ons land binnenkomen. De gehele zending wordt in die periode vastgelegd: zowel de bemonsterde partij als de overige partijen op het fytosanitair certificaat. Alleen als u kunt aantonen dat overige partijen uit de zending geen waardplanten bevatten, of van een andere locatie afkomstig zijn, kunt u deze partijen al in de handel brengen.
Wat betekent het als een partij wordt vastgelegd?
U mag geen handelingen uitvoeren aan het materiaal, tenzij u hier expliciet toestemming voor heeft. In Nederland kan alleen de NVWA deze toestemming geven. U mag de partij niet (laten) vervoeren, bewerken of verpakken. Ook mag u geen andere aanvullende monsters van deze partij nemen. U mag alleen handelingen verrichten die nodig zijn om de houdbaarheid van het product te garanderen. Vraag op de inspectielocatie na wat er mogelijk is.
De uitslag van de toets
Is de uitslag van de toets negatief? Dan is er geen ToBRFV aangetroffen. U mag de zending invoeren en in de EU in de handel brengen.
Blijkt uit de toetsing dat een partij besmet is? U kunt dan uit de volgende 3 opties kiezen:
- De partij vernietigen.
- De partij naar een land buiten de EU brengen.
- De partij gebruiken voor onderzoek. De hoeveelheid zaden die u hiervoor gebruikt moet wel passend zijn bij het R&D-doel. De zaden die u niet voor onderzoek gebruikt, moet u alsnog (laten) vernietigen.
Een ToBRFV-vondst heeft ook gevolgen voor de andere partijen zaad die onder hetzelfde fytosanitair certificaat vallen. De importeur kan er dan ook voor kiezen om alle afzonderlijke partijen officieel te laten toetsen.
Als importeur betaalt u de kosten van de monstername en het laboratoriumonderzoek.
Zaden importeren voor onderzoek of veredeling (R&D)
Importeert of vervoert u zaden die bestemd zijn voor onderzoek of veredeling? Dan hoeft u niet te voldoen aan de RNQP-eisen. U moet wel aannemelijk kunnen maken dat het materiaal is bestemd voor onderzoek of veredeling, bijvoorbeeld met een bijschrijving op het fytosanitair certificaat.