Ontwerpt, beheert, exploiteert, huurt of verhuurt u attracties of speeltoestellen? Dan moet u ervoor zorgen dat ze veilig zijn en aan de wettelijke eisen voldoen. De NVWA houdt hier toezicht op. We doen onder andere inspecties bij evenementen, op kermissen en in attractieparken. Ook onderzoeken we ongevallen met toestellen.
Wat is het verschil tussen attracties en speeltoestellen?
Er zijn 2 soorten toestellen: attracties en speeltoestellen. Beide zijn bedoeld voor vermaak en ontspanning. Het belangrijkste verschil is de manier waarop het toestel wordt aangedreven. Speeltoestellen werken door menselijke spierkracht of de zwaartekracht. Atttracties werken door een motor.
Bij attracties moet je denken aan achtbanen, botsauto's, cakewalks en draaimolens, of de rups op de kermis. Bij speeltoestellen gaat het bijvoorbeeld om een springkussen, schommel of glijbaan.
Voor beide soorten staan de wettelijke regels in het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen 2023 (WAS).
Verplichtingen per rol
Wat u van de wet moet doen hangt af van u rol. Bekijk daarom hoe het zit voor:
Beheerder van een toestel? Bekijk ook de checklist voor goed beheer.
Hoe weet ik of het veilig is?
In Nederland gelden strenge veiligheidseisen voor attracties en speeltoestellen. Wij controleren daarom of iedereen zich aan de regels houdt. In deze video ziet u hoe dat in de praktijk werkt.
Maakt u gebruik van een attractie of speeltoestel, of doen uw kinderen dit? Dan kunt u helpen om het voor iedereen veilig te houden.
Toestel opzoeken in het RAS
In het Register attractie- en speeltoestellen (RAS) kunnen gemeenten opzoeken of een attractie is goedgekeurd. Lees hoe u RAS gebruikt.
Meld ongeval direct
U moet een ernstig ongeval met uw toestel altijd bij ons melden. Dit kan via onderstaand formulier of via het Klantcontactcentrum: 0900-03 88.
Een ernstig ongeval betekent dat iemand een verwonding heeft waardoor er letsel is opgelopen waarvoor professionele medische behandeling of een ziekenhuisopname noodzakelijk is, of bij overlijden.