Plantenpaspoort aanvragen of afgeven
Wilt u een plantenpaspoort aanbrengen op uw planten of plantaardige producten? Registreer uw bedrijf dan bij de keuringsdienst. De keuringsdienst geeft het plantenpaspoort af.
Als teler of kweker mag u in sommige gevallen ook zelf een plantenpaspoort afgeven. Sluit hiervoor eerst een overeenkomst met uw keuringsdienst af.
Plantenpaspoort via keuringsdienst
Het plantenpaspoort wordt afgegeven namens een officiƫle instantie van een EU-land. In Nederland is dat de NVWA. De keuringsdiensten geven het plantenpaspoort af onder ons toezicht.
Keuringsdiensten
Dit zijn de Nederlandse keuringsdiensten:
- Naktuinbouw
- Bloembollenkeuringsdienst (BKD)
- Kwaliteitscontrolebureau (KCB)
- Nederlandse Algemene keuringsdienst (NAK)
Iedere keuringsdienst is gespecialiseerd in bepaalde gewassen of productgroepen.
Registreren bij keuringsdienst
Om een plantenpaspoort te kunnen aanvragen moet u zich eerst registreren bij de keuringsdienst. Uw registratienummer wordt vermeld op het plantenpaspoort.
De keuringsdienst controleert of u werkt volgens de regels en eisen van de Europese Plantgezondheidsverordening (EU 2016/2031).
Keuringen
De keuringsdienst controleert of uw planten voldoen aan de Europese eisen. Een van die eisen is dat de planten vrij zijn van ziekten en plagen die door de Europese Unie zijn gereguleerd. De verklaring dat uw planten vrij zijn van deze organismen wordt afgegeven in de vorm van het plantenpaspoort.
U moet zelf checken of uw planten vrij zijn van deze organismen. Vraag uw keuringsdienst om meer informatie over de juiste werkwijze. De keuringsdienst houdt toezicht, onder meer met bedrijfsbezoeken, administratieve controles en steekproeven.
Zelf plantenpaspoort afgeven
Sommige producenten en leveranciers van plantaardig materiaal mogen zelf plantenpaspoorten afgeven. Maar dit mag alleen na het afsluiten van een autorisatieovereenkomst met een keuringsdienst.
De keuringsdienst controleert of u aan de eisen voor autorisatie voldoet. Ieder jaar voert de keuringsdienst deze controle opnieuw uit.
Zelf verantwoordelijk voor keuringen
Als u een plantenpaspoort-autorisatie heeft, bent u zelf verantwoordelijk voor de keuring van uw materiaal. U moet zelf checken of uw planten vrij zijn van ziekten en plagen die door de Europese Unie zijn gereguleerd.
Meer informatie bij de keuringsdienst
Neem contact op met uw keuringsdienst als u hier meer over wilt weten.
Check uw plant op ziekten en plagen
Een plantenpaspoort mag alleen worden afgegeven als het plantmateriaal vrij is van EU-gereguleerde organismen. Dit zijn schimmels, bacteriƫn, insecten, virussen en nematodes (aaltjes) die binnen de EU de status van Q-organisme, PZ-Q-organisme of RNQP hebben. Binnen de EU zijn afspraken gemaakt om deze organismen te weren en te bestrijden.
Controleer uw planten eerst op deze organismen voordat u een plantenpaspoort aanvraagt of afgeeft. Op deze pagina kunt u zoeken naar meer informatie over het herkennen van Q-organismen, PZ-Q-organismen en RNQP's.
Dit doet u met trefwoorden.
- Vul in het vak 'Trefwoord' een of meer zoektermen in (gescheiden door een komma).
- Wilt u zoeken op een plant? Gebruik dan de wetenschappelijke plantnaam, bijvoorbeeld Quercus of Solanum lycopersicum.
- Wilt u zoeken op organisme? U kunt zoeken op de wetenschappelijke naam en op de gebruikelijke Nederlandse naam.
Wat moet ik doen als ik vermoed dat er een Q-organisme, PZ-Q-organisme of RNQP aanwezig is?
Herkent u een EU-gereguleerd organisme of de symptomen ervan? Op de pagina over het organisme staat wat u moet doen. Op de pagina over Q-organismen, PZ-Q-organismen en RNQP's vindt u hier ook informatie over.
Let op: vermoedt u dat het om een Q-organisme gaat? Dan moet u dit onmiddellijk bij ons melden.