Schakel hulp in van een controle- of adviesbureau
Bent u ondernemer en verkoopt u eten en drinken aan klanten? U moet dan voldoen aan de wettelijke eisen op het gebied van voedselveilig werken. Een controle- of adviesbureau kan u hierbij helpen. Schakelt u een bureau in via het programma Checkpunt Voedselveiligheid en voldoet u aan de eisen? Dan passen wij ons toezicht aan.
Wat doet een controle- of adviesbureau?
Controle- en adviesbureaus zijn commerciële bedrijven die u kunnen helpen bij voedselveilig en hygiënisch werken. Bijvoorbeeld met opleidingen en trainingen, hulp bij het opstellen van een schoonmaakplan of kwaliteitshandboek, en advies over werken volgens de hygiënecode.

Checkpunt Voedselveiligheid
Wilt u voor een langere periode hulp van een controle- en adviesbureau? Overweeg dan om mee te doen aan het programma Checkpunt Voedselveiligheid. De NVWA werkt binnen dit programma met een aantal controle- en adviesbureaus samen. Deze bureaus bieden een door ons geaccepteerd controlesysteem aan. Zo’n systeem ondersteunt u bij het voldoen aan de wettelijke eisen.
Wat zijn de voordelen van meedoen aan Checkpunt Voedselveiligheid?
Als u een bureau van het programma Checkpunt Voedselveiligheid inschakelt, levert u dat het volgende op:
- Het bureau helpt u te voldoen aan de wettelijke eisen op het gebied van voedselveilig werken.
- Wij passen ons toezicht aan als door het bureau na minimaal 2 inspecties is vastgesteld dat u de regels goed naleeft. We komen dan minder vaak bij u langs voor een inspectie. We komen alleen langs als we een melding hebben gekregen over uw bedrijf. En soms voor een steekproef.
- Als wij onze inspectieresultaten openbaar maken, krijgt u van ons het oordeel 'voldoet'. Daarmee geven we aan dat u voldoet aan de eisen op het gebied van voedselveilig werken. U krijgt dat oordeel ook als we niet bij u zijn langs geweest. We nemen de resultaten van het controle- of adviesbureau over.
Wanneer mag ik meedoen aan het programma?
De voorwaarden om mee te doen aan het programma Checkpunt Voedselveiligheid zijn:
- U gebruikt een goedgekeurd voedselveiligheidsplan, zoals de hygiënecode van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
- U heeft geen EG-erkenning.
- U levert meer dan 50 % van uw producten direct aan de consument.
Voor de overige voorwaarden kunt u terecht bij de deelnemende bureaus.
Hoe kan ik me aanmelden?
Voldoet u aan de voorwaarden? Meldt u zich aan bij een bureau dat meedoet aan het programma Checkpunt Voedselveiligheid:
- Diversey Consulting - zelfcontrolesysteem
- Eurofins – Bureau de Wit - Keurmerk Voedselveiligheid
- Foodbase - Hygiëne-inspectie met certificaat
- GGD Amsterdam
- Houwers Inspectie - Zelfcontrolesysteem
- Normec Foodcare
- Sensz B.V. – Checkpunt Voedselveiligheid
Wat kost het om mee te doen?
Elk controle- en adviesbureau heeft eigen voorwaarden en tarieven. Vraag bij de bureaus na wat het kost om mee te doen.
Ik wil een controlesysteem aanmelden
Heeft u een controlesysteem dat horecabedrijven en ambachtelijke bedrijven kan helpen om aan de wet te voldoen? Dan kunt u bij ons een aanvraag doen om geaccepteerd te worden als toezicht-ondersteunend systeem. Wij toetsen dan of hun systeem aan onze eisen voldoet.