Magazine 125 jaar toezicht op Plantgezondheid

In Nederland houden we al 125 jaar toezicht op plantgezondheid. Om hier bij stil te staan maakte de NVWA in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging (KNPV) een magazine dat volledig is gewijd aan het toezicht op plantgezondheid.

Toezicht op plantgezondheid is bij het grote publiek niet heel goed bekend, maar daarom niet minder van belang. Nederland kent een bijzondere en vooraanstaande positie met haar grote handelsbelangen dankzij niet alleen de kwaliteit en omvang van planten- en zadenproductie, maar ook omdat we veel plantproducten importeren en exporteren. Fytosanitair toezicht (plantgezondheid) bestrijkt een enorm breed gebied en daarom houden we als NVWA risicogericht toezicht.

afbeelding van een blauw oog
Beeld: ©NVWA

Eenmalige kijk

Het magazine biedt een eenmalige kijk in de wereld die schuil gaat achter het toezicht op plantgezondheid. Aan bod komt kort de ontstaansgeschiedenis van het toezicht op plantgezondheid, en het vertelt over de werkzaamheden van de verschillende keuringsdiensten en de coördinerende rol van NVWA.

Voor de internationale handel in planten is dit toezicht noodzakelijk. Nederland is in Europa de grootste importeur én exporteur van zaden, planten, bollen, bomen, bloemen en landbouwgewassen. Dat zou onmogelijk zijn zonder een goed functionerend toezicht, waaraan naast de NVWA vooral ook de Keuringdiensten én ook branche- en handelsorganisaties bijdragen.

Wie wil weten hoe de boktor geen kans kreeg in Nederland, krijgen door de betrokkenen van toen uitleg over hoe Nederland toen aan een ramp ontsnapte. En hoe de Europese landen de aanpak van Nederland daarbij overnamen.

We laten ook zien hoe we kennis verzamelen en delen met andere landen over de tienduizenden organismen die plantenziekten veroorzaken. Deze kennis verwerken we in openbaar te raadplegen databanken.

Analyseren

Onze onderzoekers werkzaam in laboratoria vertellen hoe we honderdduizenden monsters van ziekteverwekkende bacteriën, virussen, schimmels, aaltjes, of insecten analyseren. En wat we doen als we virussen aantreffen zoals bijvoorbeeld het tomatenvirus of nog erger, Xylella. Zo voorkomen we import en export van mogelijk zieke planten en houden we planten in eigen tuinen, parken, bossen en velden gezond.

Meer weten over wat er staat geschreven in dit magazine? Klik op deze link van het magazine 125 jaar Toezicht op Plantgezondheid. Voor de beste belevingservaring klik je na downloaden in de menubalk van het pdf-document bovenin de volgende opties aan:

  1. Weergave op 2 pagina's.
  2. De titelpagina separaat weergeven.

Voor media: symposium 125 jaar toezicht op plantgezondheid

Op donderdag 28 november organiseren wij in Wageningen een internationaal symposium met de titel: "125 Years of Protecting Plant Health in a Changing Environment." We kijken naar verleden, heden en toekomst van de fytosanitaire wereld binnen en buiten Nederland. Het wordt een veelzijdig programma met een mix van plenaire sessies, thematische deelsessies en een paneldiscussie. Vanwege het internationale karakter is Engels de voertaal van het symposium.

Media die aanwezig willen zijn op 28 november kunnen zich aanmelden via persvoorlichting@nvwa.nl t.a.v. Steven van Santen.