Mijn producten vallen onder de EUDR

U gaat producten of grondstoffen die onder de EUDR vallen produceren, importeren of exporteren. Dan moet u zich vanaf 30 december 2025 houden aan de EUDR. Bekijk op deze pagina wat u moet doen om straks klaar te zijn voor de EUDR.

Voorbereiding tot eind 2025

Voer een stelsel van zorgvuldigheidseisen in

U moet kunnen aantonen dat de herkomst van uw producten legaal en traceerbaar is. Dat doet u met een stelsel van zorgvuldigheidseisen. In het internationale handelsverkeer wordt dit een Due Diligence System (DDS) genoemd.

Met een zorgvuldigheidsstelsel doet u tenminste 4 zaken:

  • U verzamelt gegevens over de (legale) herkomst van de producten.
  • U verzamelt gegevens over de geolocatie waar het product gegroeid, geproduceerd, bewerkt, of geboren of gevoed is.
  • U voert risicoanalyses uit, waarmee u kunt inschatten of producten aan ontbossing of aantasting van bossen bijdragen.
  • U neemt maatregelen, zodat het risico dat u illegale producten verhandelt verwaarloosbaar is.

Bekijk de pagina waar staat hoe u een stelsel van zorgvuldigheidseisen opstelt. En hoe u de EUDR eenvast onderdeel van uw bedrijfsvoering maakt.

Andere eisen voor sommige bedrijven

Sommige ondernemingen hoeven geen stelsel van zorgvuldigheidseisen in te voeren. Dit geldt voor micro, kleine of middelgrote-handelaren. En voor micro, kleine of middelgrote ondernemingen die alleen gebruikmaken van grondstoffen die al op de markt zijn gebracht. Ook kan de ingangsdatum anders zijn. Gebruik de Regelhulp EUDR om te bekijken wat voor u geldt.

Als u geen stelsel van zorgvuldigheidseisen hoeft bij te houden maar wel onder de EUDR valt, dan moet u:

  • bijhouden van welke leverancier u uw producten of grondstoffen koopt
  • referentienummers van de zorgvuldigheidsverklaringen van uw leveranciers ontvangen
  • bijhouden aan wie u verkoopt (verkoop aan particulieren hoeft u niet bij te houden)

Bewaar deze documentatie minimaal 5 jaar. Wij kunnen erom vragen bij een controle.

U mag de referentienummers van uw leveranciers delen als u weer verkoopt, bijvoorbeeld op uw facturen. Op deze manier is duidelijk dat iemand voor u in de keten heeft voldaan aan de EUDR. Merkt u dat iemand handelt tegen de regels van de EUDR? Dan moet u dit bij ons melden.

Zorg dat u weet waar u aan toe bent

Gebruik de tijd tot eind dit jaar om uit te zoeken wat de EUDR voor u betekent. Bijvoorbeeld over het gebruiken van geolocaties, of hoe u omgaat met producten die nu al worden geproduceerd en die u pas volgend jaar importeert. Er zijn bedrijven die u daarbij kunnen helpen. U kunt ook de FAQ-pagina van de Europese Commissie bekijken. Hier worden ook regelmatig nieuwe vragen en antwoorden gepubliceerd.

Na ingang van de EUDR

Maak een zorgvuldigheidsverklaring bij iedere zending

U moet straks voor iedere zending een zorgvuldigheidsverklaring maken in TRACES. Deze functionaliteit wordt nu ontwikkeld. Het zal actief zijn wanneer de EUDR ingaat.

Door het indienen van de zorgvuldigheidsverklaring geeft u aan dat u aan alle eisen van de EUDR voldoet. In de zorgvuldigheidsverklaring zet u gegevens over uw bedrijf en de herkomst van de producten en grondstoffen.

Lees meer over hoe u een zorgvuldigheidsverklaring maakt, en wat erin staat.