Enzymen aan levensmiddelen toevoegen

Wilt u enzymen toevoegen aan levensmiddelen? U moet aan regels voldoen. Lees hier meer informatie.

Wat zijn enzymen in levensmiddelen?

Enzymen zijn eiwitten die als katalysator worden gebruikt in levensmiddelen. Levensmiddelenfabrikanten voegen enzymen aan voedingsmiddelen toe om bepaalde chemische reacties te veroorzaken of versnellen. Enzymen in levensmiddelen noemen we ook wel voedingsenzymen.

Voorbeelden van enzymen in levensmiddelen:

  • Enzymen in stremsel zorgen ervoor dat melk dik wordt. Dit is nodig voor de productie van kaas.
  • Enzymen worden aan troebel appelsap toegevoegd om het sap helder te maken.
  • Het enzym lactase breekt lactose af in melk. Door lactase toe te voegen aan melk, kunnen ook mensen met een lactose-intolerantie de melk drinken.

Levensmiddelenfabrikanten kunnen enzymen op verschillende momenten van het productieproces toevoegen. Bijvoorbeeld bij het bereiden, behandelen of verpakken van levensmiddelen. Enzymen kunnen van plantaardige of dierlijke oorsprong zijn. Of ze worden verkregen uit micro-organismen zoals schimmels.

Regels voor enzymen in levensmiddelen

U moet aan regels voldoen als u enzymen aan levensmiddelen wilt toevoegen. De regels staan onder andere in de meest actuele versie van Verordening 1332/2008. Zo mag u alleen enzymen aan levensmiddelen toevoegen als deze een technologisch nut hebben. De enzymen moeten dus bijvoorbeeld nodig zijn om het product te kunnen maken, zoals stremsel nodig is voor het bereiden van kaas. Ook mogen voedingsenzymen geen gevaar opleveren voor de gezondheid van consumenten. En u mag consumenten niet misleiden door het gebruik van enzymen.

In ons Handboek enzymen in levensmiddelen gaan we dieper in op de regels:

  • In hoofdstuk 2 leest u welke regels gelden voor het gebruik van enzymen.
  • In hoofdstuk 4 leggen we de regels uit.

Unielijst voor voedingsenzymen

In de Europese Unie (EU) wordt gewerkt aan een Unielijst voor voedingsenzymen. Dat is een lijst met alle enzymen die in de EU zijn goedgekeurd voor gebruik in levensmiddelen. Op de lijst staat ook aan welke eisen de enzymen moeten voldoen en wat de voorwaarden zijn voor gebruik ervan in levensmiddelen. De Unielijst voor voedingsenzymen is nog niet af.

Wat moet ik op het etiket vermelden?

U hoeft enzymen die u aan levensmiddelen toevoegt niet altijd als ingrediënt op het etiket te vermelden. Het hangt er bijvoorbeeld van af of het enzym gezien wordt als een technische hulpstof of als een ingrediënt. Enzymen die een technische hulpstof zijn, hoeft u niet als ingrediënt op het etiket te vermelden. In hoofdstuk 5 van het Handboek enzymen in levensmiddelen leest u meer over de regels voor de etikettering van voedingsenzymen.

Voorbeeld van enzymen als technische hulpstof

Een fabrikant gebruikt enzymen om appelsap helder te maken en verwijdert de enzymen tijdens het productieproces. Mogelijke residuen van de enzymen hebben geen functie meer in de appelsap. De fabrikant hoeft de enzymen niet op het etiket te vermelden.

Zo houden wij toezicht

Wij houden toezicht op het gebruik van enzymen in levensmiddelen. En of enzymen op de juiste manier op het etiket staan. En we onderzoeken meldingen en klachten van consumenten, bedrijven of buitenlandse toezichthouders. Bij overtredingen grijpen we in. Lees meer over onze interventies en ons interventiebeleid.

Waar kan ik terecht voor advies?

Wilt u advies over het toepassen van de regels? Hiervoor kunt u terecht bij uw branchevereniging of bij een gespecialiseerd adviesbureau.