Beperkingen voor telers die aardappelen telen op AM-besmet verklaarde grond
De beperkingen op een rij:
- U mag op deze grond alleen rassen telen met een passende resistentie voor de aanwezige aaltjespopulatie. De opbrengst van deze teelt heeft volgens de EU-regelgeving de status 'besmet met aardappelmoeheid'. Raadpleeg de lijst van in Nederland beschikbare aardappelrassen met bijbehorende resistentieniveaus voor aardappelmoeheid voor meer informatie.
- Door de besmette status mag u met ingang van teeltjaar 2015 de aardappelen die zijn geoogst op besmet verklaarde grond alleen afzetten naar verwerkende bedrijven die de NVWA erkent. Dit geldt voor afzet naar de verwerkende industrie, sorteerbedrijven en verwerkers voor de verse consumptie. U mag gebruik maken van een (tussen)handelaar.
Uitgezonderd van verplichte levering aan erkende verwerkers zijn:
- aardappelen die u rechtstreeks verkoopt aan consumenten;
- aardappelen die u direct aan een veehouder levert voor gebruik als veevoer.
Aandachtspunten bij afzet
Let bij de afzet van aardappelen die zijn geoogst op besmet verklaarde grond op het volgende:
- Sla aardappelen die op besmet verklaarde grond zijn geteeld, gescheiden op van aardappelen die buiten AM-besmet verklaarde perceelsdelen zijn geteeld. Doet u dat niet, dan moet u de hele partij afzetten naar een erkende verwerker uit het register.
- U moet kunnen aantonen welke aardappelen u op besmet verklaarde grond heeft geteeld en welk bedrijf deze aardappelen heeft verwerkt. Dat doet u met het teeltplan en de documenten die de erkende verwerker of tussenhandelaar afgeeft. U moet ook de levering als veevoer en huisverkoop aannemelijk maken.
- Bij rechtstreekse verkoop aan een NVWA erkende verwerker, kunt u met de documenten die u van deze bedrijven ontvangt, aantonen dat u de aardappelen van besmet verklaard terrein aan 1 van de NVWA erkende verwerkers heeft geleverd.
- Bij verkoop via een handelaar moet u bij de verkoop het (de) AM besmetverklarings-nummer(s) van het terrein waarvan de aardappelen afkomstig zijn, aan de handelaar melden. De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO)-erkende handelaar zal dit nummer vermelden op een verkoopdocument of afleverdocument. U hoeft verder geen actie meer te ondernemen. Bij controle door de NVWA kunt u dit document laten zien.
- Bij verkoop via een handelaar die niet door de NAO erkend is, moet u afspreken dat de tussenhandelaar de partij alleen aan een door de NVWA erkende verwerker verkoopt, en dat de handelaar een document van het ontvangende bedrijf aan u doorgeeft. Hieruit moet blijken dat de 'AM partij' inderdaad bij een door de NVWA erkende verwerker is verwerkt (afleverdocument, factuur, et cetera).
- De NVWA actualiseert de lijst van erkende verwerkers zodra de inspectiedienst een verwerker heeft erkend.
- De NAO houdt een lijst bij van NAO-erkende handelaren voor tarragrond.
- Met of zonder tussenkomst van een handelaar kan een teler de aardappelen die zijn geoogst op AM-besmette grond, afzetten aan een verwerker van aardappelen met een bedrijfslocatie buiten Nederland. De teler moet dan wel kunnen aantonen dat de locatie waar de aardappelen zijn verwerkt, voldoet aan de eisen voor de afzet van aardappeltarragrond. Deze eisen staan in de Uitvoeringsverordening (EU) 2022/1192.
- De NVWA voert steekproefsgewijs toezicht uit op de afzet van aardappelen die geoogst zijn op besmet verklaarde grond.
Meer informatie
- Informatiedocument voor telers met een besmetverklaring aardappelmoeheid
- Lijst van in Nederland beschikbare aardappelrassen met bijbehorende resistentieniveaus voor aardappelmoeheid 2015 (stap 2A en B)
- Register erkende verwerkers aardappeltarragrond
- Lijst NAO erkende handelaren
- Voorwaarden NAO erkenningsregeling tarragrond voor handelaren
- Verklaring verwerking aardappelen