Sterke toename potentiële invasieve exoten in Nederland

Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) heeft aan de directeur Natuur van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) een advies uitgebracht over invasieve exoten die de komende jaren in de Nederlandse natuur kunnen worden verwacht, of die daar inmiddels al in beperkte mate aanwezig zijn. 

Roodrugspin
Beeld: ©Doug Beckers, Wikimedia commons
Roodrugspin (Latrodectus hasselti), een nieuwe soort op de hoog risicolijst.

Het advies is om de resultaten van het onderzoek te gebruiken in het exotenbeleid, om de resultaten te delen met partijen die betrokken zijn bij introducties van exoten en om uit voorzorg waar mogelijk nieuwe exoten uit de natuur te verwijderen als deze daar worden aangetroffen.

Het advies is gebaseerd op een onderzoek dat het Nederlands Expertise Centrum Exoten (NEC-E) in opdracht van BuRO heeft uitgevoerd: de update horizonscan invasieve exoten 2022. Deze update is een actualisering van de eerste horizonscan uit 2014.

Resultaten update horizonscan 2022

Er is sinds 2014 een sterke toename van hoog-risicosoorten. In de horizonscan uit 2014 bestond het overzicht uit 90 soorten: 76 uit wetenschappelijke risicobeoordelingen 14 met een deskundigenoordeel. In de update horizonscan van 2022 is dit aantal gestegen tot 313 soorten: 195 uit wetenschappelijke risicobeoordelingen en 118 met een deskundigenoordeel. Deze toename is vooral het gevolg van de grotere beschikbaarheid van risicoanalyses, horizonscans en publicaties over invasieve exoten.

Veel exoten die in 2014 werden gehouden of verhandeld, zijn inmiddels aangetroffen in het wild.

Handel is een belangrijke introductieroute. Veel soorten die in 2014 werden gehouden of verhandeld zijn in de jaren daarna ook aangetroffen in het wild. Verder worden er steeds vaker soorten geïdentificeerd waarover weinig bekend is, maar die mogelijk wel invasief kunnen zijn.

De resultaten van deze update horizonscan 2022 kunnen worden gebruikt voor beleid en voor vervolgonderzoek. 

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).