NVWA-IOD houdt verdachte van handel in illegale afslankthee aan

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft donderdag 22 augustus een 26-jarige vrouw uit Rotterdam aangehouden op verdenking van handel in illegale afslankthee. Rechercheurs van de NVWA-IOD hebben een woning in Rotterdam en een woning en een opslagbox in Schiedam doorzocht. In de opslagbox troffen zij in totaal 1.800 pakjes Özlex Tea aan.

Ozlex Tea ibn
Beeld: ©NVWA

De panden werden doorzocht in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar de handel in deze afslankthee die de stof sibutramine bevat. Die stof is verboden in levensmiddelen. De vrouw is na verhoor in vrijheid gesteld. Zij blijft verdachte.

De NVWA-IOD startte het onderzoek nadat een consument in het ziekenhuis belandde na het gebruiken van Özlex Tea. Ook waarschuwde de NVWA begin augustus om geen Özlex Tea te kopen of te gebruiken. De thee bevat de verboden stof sibutramine. Deze stof staat niet op het etiket. Sibutramine kan bijwerkingen hebben als een hoge hartslag, hoofdpijn, misselijkheid en braken en zelfs een hartaanval of een beroerte.

Verkopers melden

Özlex Tea wordt onder andere aangeboden via Etsy.com, Instagram, TikTok en Facebook. De NVWA vraagt consumenten die dergelijke producten nog aantreffen op de Nederlandse markt dit te melden bij de NVWA, zodat er onderzoek naar kan worden gedaan.

Vaker sibutramine

De NVWA heeft in de afgelopen jaren regelmatig moeten waarschuwen voor afslanktheeën die sibutramine bevatten.  Het ging – net als nu – steeds om theeën die vooral via social media te koop werden aangeboden. In reguliere winkels waren en zijn deze producten niet te koop. De NVWA raadt consumenten aan zeer kritisch te zijn bij afslankproducten die alleen online te koop zijn.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).