NVWA: verbod op mengen varkens slachthuizen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) treedt vanaf 15 augustus handhavend op tegen slachthuizen die groepen varkens mengen bij aankomst in het slachthuis. Alle varkens die zich tijdens het vervoer in één compartiment van de veewagen bevinden beschouwt de NVWA als groep. Er mogen geen varkens van andere groepen aan toegevoegd worden. Bij overtredingen wordt er een rapport van bevindingen geschreven en een boete opgelegd van 2.500 euro.

Groep varkens
Beeld: ©NVWA
Foto ter illustratie

In 2022 ontving de NVWA een handhavingsverzoek waarin werd gesteld dat bij het mengen van groepen varkens bij aankomst in slachthuizen een vermijdbare vorm van pijn, spanningen of lijden ontstaat. De NVWA heeft dit handhavingsverzoek zorgvuldig onderzocht en beoordeeld. Wetenschappelijk onderzoek en voortschrijdend inzicht bevestigen dat wanneer er verschillende groepen varkens worden samengevoegd, dit aanleiding geeft voor vermijdbare spanning en lijden.

Mengen voorkomen

Hoewel er in slachthuizen per 15 augustus wordt gehandhaafd op het mengen van varkens, geldt dit niet voor verzamelcentra en veevervoerders. Dit komt omdat er voor deze groepen andere wetgeving van kracht is dan in slachthuizen. In de slachthuizen zelf zal de NVWA wel handhaven op het mengen van varkens.  

Inmiddels is bekend dat het mengen van varkens die elkaar niet kennen, zorgt voor stress en onrust bij deze dieren. Waar dit ook gebeurt. Hoewel het mengen van varkens tijdens transport niet in zijn geheel verboden is, stelt de Transportverordening dat dieren die elkaar vijandig gezind zijn, gescheiden vervoerd moeten worden. Ook adviseert de Europese Voedselautoriteit om varkens zoveel mogelijk in eigen groep te vervoeren en het mengen van onbekende soortgenoten zoveel mogelijk te vermijden.

Overgangsperiode

Het mengen van varkens in de wachtruimtes van het slachthuis beschouwt de NVWA sinds 2023 als overtreding, maar is er nog niet op gehandhaafd. Slachthuizen hebben namelijk de tijd gekregen om zich voor te bereiden op het verbod. Zo moeten er logistieke aanpassingen worden gedaan en werkprocessen en voorzieningen worden aangepast.

De overtredingen zijn wel vastgelegd in de systemen van de NVWA. Daarnaast heeft de NVWA slachthuizen tijdig geïnformeerd over het verbod zodat de bedrijven medewerkers en vervoerders hierover kan informeren.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).