NVWA: volkorenproducten niet altijd echt volkoren

Ruim een kwart van de door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzochte volkorenproducten wordt onterecht volkoren genoemd. Dat is een vorm van misleiding. De NVWA heeft producenten daarvoor officiële waarschuwingen gegeven en bestuurlijke boetes opgelegd. Ook moeten zij hun verpakkingen aanpassen.

Volkoren producten
Beeld: ©NVWA

In totaal onderzocht de NVWA 190 volkorenproducten, afkomstig uit zeven grote supermarktketens. Het gaat om producten als beschuit, crackers, koekjes en pasta.

Van die 190 producten hadden er 51 niet volkoren genoemd mogen worden. Dat mag alleen als al het gebruikte meel is gemaakt van hele graankorrels. Dat betekent dat de zetmeelrijke kern, de kiem en de zemel zijn gebruikt en in hun natuurlijke verhouding in het gebruikte meel aanwezig zijn.

Inmiddels hebben producenten de meeste onjuiste verpakkingen aangepast. In een aantal gevallen zijn producten niet meer te koop. De onderzoeksresultaten zijn op productnaam te vinden op de website met inspectieresultaten.

Meer informatie

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team woordvoering van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.