Effecten, resultaten en risico’s
Aandeel voedselveiligheid
Domeinen voedselveiligheid
Domeinen voedselveiligheid
domein | aandeel |
---|
Bijzondere eet- en drinkwaren | 3,33% |
---|
Chemisch en microbiologisch | 4,43% |
---|
Diergeneesmiddelen | 5,16% |
---|
Dierlijke bijproducten | 5,23% |
---|
Diervoeder | 4,31% |
---|
Horeca en ambachtelijke productie | 16,44% |
---|
Industriële productie | 11,21% |
---|
Vleesketen en Voedselveiligheid | 49,88% |
---|
Brontabel als csv (275 bytes)
Effecten
Voor de samenleving betekent deze inzet dat de NVWA bijdraagt aan:
- borging van de veiligheid van levensmiddelen en diervoeders;
- het vergroten van vertrouwen van consumenten in de veiligheid van levensmiddelen en diervoeders;
- terugdringen van fraude en misleiding bij levensmiddelen en diervoeders
- het vergroten van het verantwoordelijkheidsgevoel van bedrijven voor de veiligheid van levensmiddelen en diervoeders;
- het vergroten van het risicobewustzijn van bedrijven, ondernemers en consumenten.
Resultaten
- De veiligheid van levensmiddelen (inclusief voedingssupplementen), dierlijke bijproducten en diervoeders is bevorderd, door de inzet van risicogericht en kennisgedreven (internet)toezicht in de hele keten.
- Verscherpt toezicht op bedrijven die structureel niet-naleven is onverminderd voortgezet.
- Signalering en bestrijding van fraude en misleiding in de keten van grondstoffen, (dierlijke) bijproducten (inclusief schadepartijen) en levensmiddelen is onderdeel van kennisgedreven en risicogericht toezicht.
- Meldingen en signalen zijn risicogericht geprioriteerd en afgehandeld zodat de meest relevante risico's voor mens en dier zijn teruggedrongen.
- Samenwerking met andere toezichthouders, kennisinstellingen en stakeholders is verstevigd.
- Door risicocommunicatie, voorlichting én gerichte inzet van handhavingscommunicatie zijn het risicobewustzijn en het verantwoordelijkheidsgevoel van bedrijven, ondernemers en consumenten vergroot.
- Innovatieve technieken in het toezicht op voedselveiligheid, zoals het gebruik van kunstmatige intelligentie in slachthuizen en inzet van on-site screening en toets op voedselveiligheidscultuur, zijn verder ontwikkeld.
Risico's
- Microbiologische risico’s door aanwezigheid van ziekmakende bacteriën of virussen in levensmiddelen.
- Chemische verontreinigingen in voedsel, bijvoorbeeld door chemische stoffen die in het milieu voorkomen, door schimmels of procescontaminanten.
- Fysische risico's die ontstaan door fouten in het productieproces.
- Risico’s van allergenen (en kruisbesmetting met allergenen) in levensmiddelen.
- Risico’s van onjuiste of misleidende etikettering, bijvoorbeeld t.a.v. allergenen of additieven.
- Frauderisico’s rond bijvoorbeeld reststromen en grondstoffen voor diervoeders en levensmiddelen.