Effecten, resultaten en risico’s

Aandeel voedselveiligheid

Aandeel voedselveiligheid

Pie chart with 2 slices.
End of interactive chart.

Domeinen voedselveiligheid

Domeinen voedselveiligheid

Pie chart with 8 slices.
End of interactive chart.

Effecten

Voor de samenleving betekent deze inzet dat de NVWA bijdraagt aan:

  • borging van de veiligheid van levensmiddelen en diervoeders;
  • het vergroten van vertrouwen van consumenten in de veiligheid van levensmiddelen en diervoeders;
  • terugdringen van fraude en misleiding bij levensmiddelen en diervoeders
  • het vergroten van het verantwoordelijkheidsgevoel van bedrijven voor de veiligheid van levensmiddelen en diervoeders;
  • het vergroten van het risicobewustzijn van bedrijven, ondernemers en consumenten.

Resultaten

  • De veiligheid van levensmiddelen (inclusief voedingssupplementen), dierlijke bijproducten en diervoeders is bevorderd, door de inzet van risicogericht en kennisgedreven (internet)toezicht in de hele keten.
  • Verscherpt toezicht op bedrijven die structureel niet-naleven is onverminderd voortgezet.
  • Signalering en bestrijding van fraude en misleiding in de keten van grondstoffen, (dierlijke) bijproducten (inclusief schadepartijen) en levensmiddelen is onderdeel van kennisgedreven en risicogericht toezicht.
  • Meldingen en signalen zijn risicogericht geprioriteerd en afgehandeld zodat de meest relevante risico's voor mens en dier zijn teruggedrongen.
  • Samenwerking met andere toezichthouders, kennisinstellingen en stakeholders is verstevigd.
  • Door risicocommunicatie, voorlichting én gerichte inzet van handhavingscommunicatie zijn het risicobewustzijn en het verantwoordelijkheidsgevoel van bedrijven, ondernemers en consumenten vergroot.
  • Innovatieve technieken in het toezicht op voedselveiligheid, zoals het gebruik van kunstmatige intelligentie in slachthuizen en inzet van on-site screening en toets op voedselveiligheidscultuur, zijn verder ontwikkeld.

Risico's

  • Microbiologische risico’s door aanwezigheid van ziekmakende bacteriën of virussen in levensmiddelen.
  • Chemische verontreinigingen in voedsel, bijvoorbeeld door chemische stoffen die in het milieu voorkomen, door schimmels of procescontaminanten.
  • Fysische risico's die ontstaan door fouten in het productieproces.
  • Risico’s van allergenen (en kruisbesmetting met allergenen) in levensmiddelen.
  • Risico’s van onjuiste of misleidende etikettering, bijvoorbeeld t.a.v. allergenen of additieven.
  • Frauderisico’s rond bijvoorbeeld reststromen en grondstoffen voor diervoeders en levensmiddelen.