Voedselveiligheid in 2023

Toezicht op voedselveiligheid richt zich op de hele plantaardige en dierlijke voedselketen en is daarmee het grootste publieke belang waarop wij als NVWA toezien. Iedereen moet erop kunnen vertrouwen dat voedsel veilig is. Dat vraagt om ondernemers die zich aan de regels houden en een toezichthouder die optreedt als dat niet gebeurt.

Onze monitoringsprogramma's, risicobeoordelingen en incidentorganisatie toonden vorig jaar hun waarde in een incident met muizengif. We grepen direct in nadat muizengif was aangetroffen in de lever van een kalf, door blokkades op te leggen aan veehouderijbedrijven waar het middel was toegepast. In korte tijd werden de bedrijven bezocht, en vrijgegeven nadat onderzoek uitwees dat er geen risico was voor de voedselveiligheid.

Naast (vernieuwing van) toezicht en handhaving, zetten we steviger in op preventie door bedrijven te informeren over wet- en regelgeving. Daarnaast besteden we meer aandacht aan het vergroten van bewustwording bij consumenten over mogelijke voedselveiligheidsrisico's.

In 2023 is 47% van onze capaciteit besteed aan toezicht op voedselveiligheid. Financiers van dit publieke belang zijn derden (36%), het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) (35%) en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) (29%).

We verdelen ons werk over 8 domeinen waarbij de meeste werkzaamheden uitgevoerd worden binnen het domein vleesketen en dat deel van ons toezicht op voedselveiligheid waaronder slachthuizen vallen.

Domein % van totaal gerealiseerde uren
Bijzondere eet- en drinkwaren inclusief claims 3%
Chemische en microbiologische veiligheid van levensmiddelen 4%
Diergeneesmiddelen 4%
Dierlijke bijproducten 5%
Diervoeder 4%
Horeca en ambachtelijke productie 18%
Industriële productie 13%
Vleesketen en Voedselveiligheid 49%

Jaarplanresultaten

In ons jaarplan voor 2023 zijn resultaten geformuleerd. Hieronder staat per resultaat in hoeverre we die in 2023 hebben behaald.

Overige resultaten

Inspecties Voedselveiligheid

We voerden in 2023 in totaal 33.657 inspecties voedselveiligheid uit bij 16.028 unieke bedrijven. 7.364 bedrijven kregen een maatregel opgelegd. De meeste inspecties vonden plaats in horecabedrijven: 18.465. Naast deze 33.657 inspecties houden we bij slachthuizen intensief toezicht op het slachtproces.

publiek belang aantal inspecties 2022 aantal inspecties 2023
Voedselveiligheid* 34.171 33.657
Productveiligheid 3.158 3.221
Tabaks- en alcoholontmoediging 6.792 6.371
Diergezondheid** 3.477 4.130
Dierenwelzijn** 4.324 3.843
Plantgezondheid 3.670 4.132
Natuur en milieu 9.659 8.548

* exclusief toezicht op het slachtproces in slachthuizen
** exclusief het toezicht op slachthuizen en het toezicht tijdens certificering voorafgaand aan de verplaatsing van dieren naar het buitenland

Veiligheidswaarschuwingen

In 2023 publiceerden we in totaal 194 veiligheidswaarschuwingen op onze website. Daarvan hadden er 125 betrekking op een onveilig levensmiddel.

Veiligheidswaarschuwingen onveilige levensmiddelen

Veiligheidswaarschuwingen onveilige levensmiddelen
aantal
allergenen61
vreemde delen in product19
bacteriën en schimmels27
fout etiket6
residu4
overig8
Brontabel als csv (120 bytes)

Voedselveiligheid in de (sociale) media

Ons meest gelezen nieuwsbericht in 2023 ging over de blokkade die we oplegden aan veehouders, uit voorzorg voor de voedselveiligheid vanwege de vondst van muizengif in de lever van een kalf. Het bericht op onze site werd 13.451 keer bekeken. Naar aanleiding daarvan kwamen veel vragen binnen via onze sociale mediakanalen die door ons webcareteam zijn behandeld.

Communicatie voedingssupplementen

Meer dan de helft van de Nederlanders gebruikt voedingssupplementen. Vaak vanuit de gedachte baat het niet, dan schaadt het niet. We onderzoeken risicogericht, door middel van steekproeven en naar aanleiding van klachten en meldingen, of voedingssupplementen veilig zijn en voldoen aan wet- en regelgeving. De nieuwsberichten waarin wij waarschuwen voor supplementen met verboden stoffen, zoals illegale afslankpillen of afslankthee, kunnen altijd rekenen op een groot bereik. We vinden het echter belangrijk het bredere verhaal over mogelijke gezondheidsrisico’s aan het gebruik van deze en andere voedings- en kruidensupplementen te delen. Daarom werd communicatief extra aandacht gegeven aan voedingssupplementen in 2023:

  • Deelname aan uitzending #5 Het misdaadbureau van Radio 1 over illegale afslankmiddelen (6 februari 2023)./li>
  • Podcast De inspecteur: ‘Voedingssupplementen: over (on)veiligheid en gezond verstand’ (14 december 2023). Beluister de podcast via Spotify of Apple Podcasts
  • Video over de risico’s van voedingssupplementen:

Fraudeonderzoeken voedingssupplementen

Dieetpillen en afslankthee

Om meer impact te hebben, zijn speciale projecten gestart waarbij inspectie en de NVWA-IOD intensief samenwerken bij opsporingsonderzoeken naar illegale (internet) verkoop van afslank- en potentie verhogende pillen. We zien een stijging in de internetverkoop van dergelijke middelen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. De verkoop ervan lijkt lucratief, is internationaal en heeft banden met criminele netwerken/organisaties.

Honing met potentieverhogende stof

De NVWA-IOD werkt samen met inspecteurs die toezicht houden op voedingssupplementen. Tijdens een handhavingsactie in oktober 2023, gericht op honing met de potentieverhogende stof sildenafil (merknaam Viagra), is door de NVWA-IOD een grote partij illegale geneesmiddelen in beslag genomen. Daarnaast troffen we ruim €140.000 contant geld aan, 9 goudstaven en drugs.

NVWA-IOD vindt grote partij illegale potentieverhogende geneesmiddelen