Etiket dierensnacks: do’s en don’ts
Etiketten van dierensnacks bevatten soms misleidende of zelfs verboden informatie. Dat ziet de NVWA bij inspecties. De wetgeving hierover is ingewikkeld. Maakt u de snacks en/of de etiketten zelf? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor een juist etiket.
Zorg voor een juiste inhoud
Uw leverancier heeft al uitgezocht wat er op het etiket van dierensnacks moet staan. Als u zijn etiketten gebruikt, dan is de leverancier verantwoordelijk voor de inhoud. Maakt u zelf etiketten dan bent u verantwoordelijk voor de juiste inhoud van het etiket.
Zet alle verplichte informatie op het etiket
De NVWA controleert of etiketten op dierensnacks compleet zijn: staat alles erop dat er wettelijk verplicht op moet staan?
Wees voorzichtig met gezondheidsclaims
Maakt u toch zelf het etiket voor uw dierensnacks? Dan staat er misschien een belofte (claim) op die u niet waar kunt maken. U vermeldt bijvoorbeeld op het etiket dat het product ervoor zorgt dat uw hond niet door teken gebeten wordt, of dat uw kat geen vlooien krijgt. Dit soort claims zijn bij wet verboden. Ook een medische claim is bij wet verboden. U mag bijvoorbeeld niet beloven dat een dierensnack een ziekte voorkomt of dat het een dier geneest.
Ook als u iets belooft op basis van een toevoegingsmiddel in uw dierensnack, dan moet u die belofte wetenschappelijk kunnen onderbouwen als de NVWA erom vraagt. Lees hier meer over claims op het etiket van diervoeder.
Misleid uw klanten niet
Klopt de informatie op het etiket en is deze niet misleidend? Als een product iets belooft, ziet de wetgever dat als een claim. Een aantal voorbeelden om dit uit te leggen. Op het product staat bijvoorbeeld dat het graanvrij is. Bij een inspectie controleren we of dat ook echt zo is: er mogen ook geen sporen van graan in uw product zitten.
Of op de verpakking staat een plaatje van een stuk zalm. Dan controleren we of er ook écht zalm in het product zit.
Voorkom schadelijke toevoegingen
U kunt onbewust gebruikmaken van schadelijke stoffen. Of u stopt toevoegingen in de dierensnack die verboden zijn, zoals sommige additieven. Lees hier meer informatie over de het etiket van diervoeder voor gezelschapsdieren.
Let op
De regels voor een etiket gelden voor alle informatiedragers, waaronder:
- de verpakking
- internet
- social media
- flyers
- reclameboodschappen
- banners