Zo houden wij toezicht op vlees en vleesproducten
Bedrijven in de vee- en vleessector moeten zich houden aan verschillende regels voor voedselveiligheid, dierenwelzijn en diergezondheid. De NVWA ziet daarop toe. We grijpen in wanneer bedrijven zich niet aan de wet- en regelgeving houden.
Toezicht van veehouder tot restaurant
Wij houden toezicht op de hele vleesketen. Dat begint bij het diervoeder dat de veehouder aan zijn dieren geeft, tot het stukje vlees dat op uw bord terechtkomt. We voeren onder meer controles uit bij:
- diervoederbedrijven
- veehouderijen
- verzamelcentra
- slachthuizen
- uitsnijderijen
- bedrijven die vlees(producten) produceren, importeren, koelen of transporteren
- bedrijven die (vlees)producten bereiden, vervoeren, bewaren en uitstallen
Het gaat om vele duizenden bedrijven. Omdat we niet overal kunnen controleren, houden we risicogericht toezicht. Bij bedrijven die veel overtredingen maken komen we vaker dan bij bedrijven die de wet- en regelgeving goed opvolgen. Notoire overtreders moeten verbeteren óf sluiten.
Inspectieresultaten
Op deze website publiceren we regelmatig over wat we aantreffen tijdens onze controles. Zie bijvoorbeeld de pagina’s met inspectieresultaten op het gebied van dierenwelzijn en diergezondheid, diervoeder en vervoer van vlees. De inspectieresultaten bij grote slachthuizen zijn openbaar. Dit betekent dat u de resultaten per individueel bedrijf kunt zien.
We controleren vlees ook op de aanwezigheid van schadelijke stoffen, zoals resten van diergeneesmiddelen. Dit doen we via het Nationaal Plan Residuen in producten van dierlijke oorsprong. Ieder jaar publiceren we een overzicht van de uitkomsten.
Toezicht op zelfcontrole
Bedrijven zijn er zelf verantwoordelijk voor dat hun vlees- en vleesproducten veilig zijn. Daarom gebruiken bedrijven zelfcontrolesystemen. Daarmee kunnen ze de veiligheid van hun producten en van hun productieproces monitoren.
Een voorbeeld van zelfcontrolesysteem is HACCP. Alle bedrijven die een schakel vormen in de vleesketen, van veehouder tot supermarkt, moeten werken volgens het HACCP-systeem. Dit houdt in dat elk bedrijf de hygiënerisico’s in het productieproces in kaart brengt en beschrijft hoe het met deze risico’s omgaat.
De NVWA controleert of een HACCP-systeem aanwezig is, en of het bedrijf ernaar handelt. Dit doen we vaak in samenwerking met private organisaties.
Onderzoek naar fraude
Sommige bedrijven overtreden doelbewust de wetten en regels. Wanneer er vermoedens zijn van fraude, wordt de NVWA-Inlichtingen- en Opsporingsdienst (NVWA-IOD) ingeschakeld. De IOD doet strafrechtelijk onderzoek. Inspecteurs van de IOD hebben vrijwel dezelfde opsporingsbevoegdheden als de politie.
Hoe wij handhaven
Allereerst willen wij bedrijven stimuleren om de regels na te leven. Daarom geven onze inspecteurs regelmatig uitleg aan bedrijven over de wet- en regelgeving. Dit noemen we nalevingshulp.
Constateren we een overtreding? Dan handhaven we volgens ons interventiebeleid. We kunnen verschillende interventies toepassen, bijvoorbeeld een officiële waarschuwing geven of een boete opleggen. Dit hangt samen met de ernst van de overtreding. Ook kijken we of de ondernemer in het verleden al vaker in de fout is gegaan.
Bij ernstige overtredingen kunnen we een bedrijf sluiten of stilleggen. In sommige situaties kunnen we de zaak overdragen aan het Openbaar Ministerie. Die beslist dan of het bedrijf strafrechtelijk wordt vervolgd.