Afrikaanse varkenspest in Duitsland: scherp transporthygiëne aan

De zeer besmettelijke dierziekte Afrikaanse varkenspest (AVP) rukt steeds verder op in Duitsland. Zo zijn er in de deelstaat Hessen meerdere besmettingen vastgesteld onder wilde zwijnen en gehouden varkens. Inmiddels is de dierziekte ook aangetroffen in de deelstaat Rheinland-Pfalz, waar eveneens wilde zwijnen zijn besmet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept vervoerders op om het reinigen en ontsmetten (R&O) van diertransportmiddelen verder aan te scherpen.

Reinigen van een vrachtwagen voor vervoer van dieren
Beeld: ©NVWA

Bij diertransport is er een risico op verspreiding van Afrikaanse varkenspest. Daarom is het essentieel om de transporthygiëne, de R&O-procedures en hygiëneprotocollen strikt na te leven. De oproep geldt voor veetransportmiddelen op primaire bedrijven, verzamelcentra en slachthuizen.

Gebruik het R&O-stappenplan

Wanneer diertransportmiddelen niet of onvoldoende worden gereinigd en ontsmet, kan smetstof van AVP worden overgebracht op gehouden varkens. Dit vormt een aanzienlijk risico voor de bioveiligheid in Nederland. Daarom moeten de hygiënemaatregelen nauwgezet gevolgd worden. De NVWA heeft hiervoor een R&O-stappenplan gemaakt. Met dit stappenplan kunnen vervoerders hun veetransportmiddelen grondig reinigen en ontsmetten en wordt verspreiding van het AVP-virus voorkomen. Ook bevordert dit de algemene gezondheid van de dieren.

Verscherpte controles en tweede R&O

Vanwege de dreiging van Afrikaanse varkenspest heeft de NVWA de controles op de naleving van de regels aangescherpt. Ook geldt er een tweede R&O-verplichting voor transportmiddelen van evenhoevigen voor Duitsland, Estland, Italië, Griekenland, Kroatië, Letland, Polen, Roemenië en alle landen buiten de Europese Unie.

Meer informatie

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team Persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-03 88 (gebruikelijke belkosten).