Schapen en geiten vaccineren tegen Q-koorts
Laat uw schapen en geiten vaccineren tegen Q-koorts. Hiermee voorkomt u dat uw dieren ziek worden en dat de ziekte zich verder kan verspreiden. Vaccinatie is vaak verplicht.
Wanneer is vaccinatie tegen Q-koorts verplicht?
U bent verplicht uw schapen en geiten tegen Q-koorts te vaccineren in de volgende situaties.
- U houdt 50 of meer schapen of geiten voor de productie van melk (inclusief opfok).
Deze dieren moeten jaarlijks gevaccineerd worden. Let op: deze verplichting geldt ook als u geen melk aan een fabriek levert. - U houdt schapen of geiten en uw dieren komen in aanraking met publiek.
U heeft bijvoorbeeld een kinderboerderij of boerencamping. Of u stelt uw bedrijf tijdelijk open voor publiek, bijvoorbeeld tijdens de lammetjes-aaidagen. Deze dieren moeten jaarlijks gevaccineerd worden. - U neemt met uw schapen of geiten deel aan een tentoonstelling, keuring of evenement.
De deelnemende dieren moeten van tevoren gevaccineerd worden. Minstens 3 weken en hoogstens 12 maanden voor de gebeurtenis moeten zij in ieder geval de basisvaccinatie (zie hieronder) hebben gekregen.
Let op: naast de vaccinatieplicht zijn er nog meer verplichte maatregelen.
Laat uw dieren ieder jaar vaccineren
De vaccinatieplicht gaat in als het dier 3 maanden is. Uw schapen en geiten krijgen eerst een basisvaccinatie. Daarna moeten ze ieder jaar opnieuw gevaccineerd worden.
Basisvaccinatie
Dieren die nog niet eerder gevaccineerd zijn krijgen 2 prikken. Hiertussen zit een periode van 3 weken.
Het vaccin werkt minder goed bij drachtige dieren. Daarom moet een dier uiterlijk 3 weken voordat het wordt gedekt of geïnsemineerd de volledige basisvaccinatie hebben gehad. Dit geldt ook voor de bok of ram die dekt.
Herhalingsvaccinatie
Dieren die eerder zijn gevaccineerd krijgen ieder jaar 1 prik. Dit moet binnen 1 jaar (12 maanden) na de vorige vaccinatie. Is het langer geleden? Dan hebben de dieren opnieuw een basisvaccinatie nodig.
Uitzonderingen vaccinatieplicht
De volgende dieren hoeft u (nog) niet te laten vaccineren:
- Dieren die jonger zijn dan 3 maanden.
- Dieren die in het eerste levensjaar worden geslacht en waarmee niet wordt gefokt.
- Dieren die niet worden gebruikt voor de melkproductie en ook niet in aanraking komen met publiek.
Registreer de vaccinatie
U moet de vaccinaties registreren in het identificatie- en registratiesysteem (I&R-systeem) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Doe dit binnen 7 dagen nadat de vaccinatie toegediend is.
- In het I&R-systeem kunt u aangeven of het om een basisvaccinatie of een herhaalvaccinatie gaat.
- Gaat het om een basisvaccinatie? Registreer dan de datum van de tweede prik.
Boete voor niet tijdig vaccineren of registeren
Zijn uw dieren niet tijdig gevaccineerd? Of heeft u de vaccinaties niet binnen 7 dagen geregistreerd in het I&R-systeem van RVO? Dan krijgt u een boete van de NVWA.
Daarnaast bent u verplicht om de overtreding op te heffen. Dat betekent dat u de dieren alsnog moet laten vaccineren of de vaccinatie alsnog moet registeren. Als u dat niet doet, kunnen wij u een last onder dwangsom of andere maatregel opleggen.