Diergezondheidscertificaat voor een paard aanvragen

Gaat u met uw paard naar het buitenland? Dan heeft u bijna altijd een diergezondheidscertificaat nodig. Dit is een bewijs dat het dier bekeken is door een dierenarts en gezond is verklaard. Vraag hiervoor een exportkeuring aan bij de NVWA. Als alles in orde is, krijgt u van ons het diergezondheidscertificaat.

Heb ik een diergezondheidscertificaat nodig als ik met mijn paard naar het buitenland ga?

Een diergezondheidscertificaat is bijna altijd nodig als u met uw paard naar het buitenland gaat, maar er zijn uitzonderingen. Vul daarom eerst de beslisboom Met uw paard naar het buitenland in. Dan krijgt u informatie die bij uw persoonlijke situatie past.

U ziet dan ook welk gezondheidscertificaat u nodig heeft. Er zijn namelijk verschillende diergezondheidscertificaten. Verder kunt u zien welke eisen nog meer gelden, bijvoorbeeld voor het paardenpaspoort en het vervoersmiddel. De eisen verschillen per land en hangen ook samen met het doel van het vervoer.

Waarom wordt er om een gezondheidscertificaat gevraagd?

Het diergezondheidscertificaat is vooral bedoeld om de verspreiding van dierziektes tegen te gaan. Het certificaat laat onder meer zien waar een paard vandaan komt en waar het naartoe is vervoerd. Als er een paardenziekte uitbreekt, is dit belangrijke informatie. Daardoor is het mogelijk om dieren te traceren, passende maatregelen te nemen en te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt.

Verschillende diergezondheidscertificaten

Er zijn verschillende diergezondheidscertificaten: het TRACES-certificaat en het exportcertificaat.

  • Gaat u met uw paard van Nederland naar een ander EU-land? Dan heeft u meestal een TRACES-certificaat nodig.
  • Gaat uw met uw paard naar een land buiten de EU? Dan heeft u meestal een exportcertificaat nodig.

Een TRACES-certificaat aanvragen

Voor transport naar een ander EU-land heeft u meestal een TRACES-certificaat nodig. Het certificaat wordt zo genoemd omdat het in het Europese digitale systeem TRACES staat.

Om dit certificaat te krijgen moet u uw paard eerst laten keuren door een dierenarts van de NVWA. Als alles in orde is, ondertekent de arts het gezondheidscertificaat.

Let op: laat u uw paard vervoeren door een bedrijf? Dan vraagt het bedrijf de keuring en het gezondheidscertificaat voor u aan.

Wanneer moet ik de keuring aanvragen?

Vraag de keuring tijdig aan: meestal is dat 1 of 2 dagen voor uw vertrek. Zorg dat het paard klaarstaat als de dierenarts komt, en dat er iemand aanwezig is om de dierenarts te ontvangen en helpen. Het paardenpaspoort en de andere benodigde documenten moeten aanwezig zijn. Ook moet er een ingevulde houdersverklaring klaarliggen voor de dierenarts.

Tijdens de keuring maakt de dierenarts gebruik van het Werkvoorschrift voor certificering paardachtigen.

Moet ik iets voorbereiden voor de keuring?

U moet aan verschillende eisen voldoen voor het TRACES-certificaat. Dit moet u allemaal al geregeld hebben voor de keuring. Anders kan de keuring niet doorgaan. Het gaat om de volgende zaken.

  • Uw paard moet een paardenpaspoort hebben en zijn opgenomen in de landelijke database van RVO.
  • De plek waar uw paard verblijft moet geregistreerd zijn bij RVO. Deze plek heeft dan een uniek bedrijfsnummer (UBN). Uw paard moet zijn aangemeld op het UBN.
  • Vertrekt uw paard niet van zijn vaste verblijfplaats maar ergens anders vandaan? Dan moet deze locatie ook geregistreerd zijn en dus ook een UBN hebben.
  • Het bedrijf dat uw paard vervoert moet een vervoerdersvergunning hebben. Vervoert u uw paard zelf? Dan hangt het van de situatie af of u een vergunning nodig heeft. Dit kunt u checken in de beslisboom Met uw paard naar het buitenland
  • Heeft u geen vervoerdersvergunning nodig? Dan moet u wel een basisregistratie vervoerder onder AHR aanvragen. Deze registratie moet ook worden opgenomen in TRACES, neem hiervoor contact op met de TRACES helpdesk via helpdesktraces@nvwa.nl.
  • De plaats van bestemming moet geregistreerd zijn door de EU-lidstaat waar uw paard naartoe gaat. Deze plek staat dan als 'equine establishment’ in TRACES. Is dat niet het geval? Vraag de locatie dan dit te regelen. Dit moet gebeuren in het land zelf.
  • Is de plaats van bestemming een dierenartsenpraktijk of kliniek? Dan is registratie als equine establishment niet nodig. De locatie mag dan in TRACES worden aangeduid als "OTH-OPER" met de status "new".

De hierboven genoemde zaken moet u invullen op deel I van het TRACES-certificaat, voordat de NVWA-dierenarts langskomt. Dit doet u in het Europese TRACES-systeem. Hierin komt uiteindelijk ook het diergezondheidscertificaat te staan. Het gaat dus om een digitaal certificaat. Als bij de keuring alles in orde is, ondertekent de dierenarts het diergezondheidscertificaat.

Moet ik het TRACES-certificaat al invullen voor de keuring?

Vul het eerste deel van het certificaat al in. Hierop staat onder meer vemeld om welk dier het gaat, en waar het dier vandaan komt en naartoe gaat.

Om het certificaat in te kunnen vullen heeft u een TRACES-account nodig. De NVWA kan het ook voor u invullen, hier zijn wel kosten aan verbonden (rond de 30 euro). Als u het formulier door ons wilt laten invullen, kunt u dit aangeven in het aanvraagformulier voor de keuring.

Hoe lang is het TRACES-certificaat geldig?

Het certificaat is 10 dagen geldig, en is alleen bedoeld om naar uw bestemming te reizen. U moet binnen 48 uur na de keuring (of de eerste werkdag na de keuring) vertrekken, en zo snel mogelijk naar uw eindbestemming reizen. U mag het certificaat dus niet gebruiken om mee rond te reizen. 

Zodra u de eindbestemming heeft bereikt, kunt u het certificaat niet meer gebruiken. Als u verder wilt reizen of terug wilt reizen naar Nederland, heeft u een nieuw certificaat nodig. Dit kunt u aanvragen in het land waar u op dat moment bent.

Voor een wedstrijdpaard met een FEI-paspoort kunt u een certificaat aanvragen voor 30 dagen. Met dat certificaat mag u binnen de 30 dagen doorreizen naar een volgende bestemming en ook terugreizen naar Nederland. Neem contact op met de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) als u meer wilt weten over reizen met wedstrijdpaarden.

Nog vragen?

Heeft u vragen over de certificering of het invullen van het aanvraagformulier? Bel dan ons Klantcontactcentrum via 0900-03 88.

Heeft u vragen over het TRACES-systeem? Mail dan de TRACES-helpdesk: nvwatraceshelpdesk@nvwa.nl.

Een exportcertificaat aanvragen

Voor transport naar een land buiten de EU heeft u een exportcertificaat nodig. Om aan een exportcertificaat te komen, is eerst een keuring nodig. Een dierenarts van de NVWA bekijkt uw paard. Als alles in orde is, ondertekent de dierenarts het gezondheidscertificaat.

Let op: laat u uw paard vervoeren door een bedrijf? Dan vraagt het bedrijf de keuring en het diergezondheidscertificaat voor u aan.

Wat zijn de eisen voor een exportcertificaat?

De eisen kunnen per land erg verschillen. In onze Exportassistent kunt u zien welke eisen het land van bestemming stelt.

Nog vragen?

Heeft u vragen over de certificering of het invullen van het aanvraagformulier? Bel dan ons klantcontactcentrum via 0900-03 88.

Heeft u vragen over de landeneisen? Neem dan contact op met de sectorvertegenwoordiger of mail de afdeling Certificeren op afstand (COA): info-ecoalevend@nvwa.nl.