Paarden transporteren
Bij het vervoer van paarden moet u zich onder meer houden aan de eisen van de Transportverordening. Hierin staan regels om het dierenwelzijn tijdens transport te waarborgen. Voor vervoer van of naar het buitenland gelden aanvullende regels. De NVWA controleert of vervoerders zich aan de regels houden.
Paardenwelzijn tijdens transport
Paarden zijn gevoelig voor stress. Houd hier rekening mee bij het vervoer. Pas bijvoorbeeld uw rijstijl aan en gebruik een veilige en schone trailer. Laat het transport niet langer duren dan nodig is. Het is niet toegestaan om een paard te vervoeren dat ziek of gewond is, of bijvoorbeeld net een veulen heeft geworpen. Zieke of gewonde dieren mag u natuurlijk wel naar een dierenkliniek vervoeren.
Wettelijke eisen
In de Transportverordening (Verordening (EG) Nr. 1/2005) staan de wettelijke eisen voor dierenwelzijn tijdens transport. Er staan onder meer regels in voor:
- reistijden en rustperiodes
- inrichting van het transportmiddel: dit moet veilig en comfortabel zijn
- water en voeding
- hoe de dieren behandeld moeten worden
- welke documenten aanwezig moeten zijn
De wettelijke eisen zijn algemeen geformuleerd, zodat ze op zoveel mogelijk situaties van toepassing zijn. Een verdere uitwerking van deze eisen vindt u in Werkvoorschrift welzijn tijdens vervoer van gewervelde dieren. Hierin kunt u zien waar onze dierenartsen op letten als ze een diertransport controleren.
Voor het transport van paarden gelden over het algemeen minder strenge regels dan voor vervoer van vee, zoals koeien of geiten. Bij een paardentransport zijn vooral deze bijlagen van het werkvoorschrift belangrijk:
Bijlage 9 – Beknopte informatie 'eenhoevige dieren' uit Vo 1/2005: hierin staan concrete eisen voor transport- en rusttijden, het vervoermiddel, laden en lossen en de behandeling van paarden.
Bijlage 9a - Europese richtsnoeren voor het bepalen van de geschiktheid voor vervoer van eenhoevigen: hierin staat beschreven wanneer u een paard wel of niet mag vervoeren.
Praktische adviezen
Voor praktisch advies kunt u terecht bij uw dierenarts, sectorvertegenwoordiger of verenigingen voor paardenbezitters. De Sectorraad paarden geeft op de website ook praktische richtlijnen voor transport met paarden, zie onder meer de Gids voor goede praktijken.
Heb ik een transportvergunning nodig als ik een paard vervoer?
In de Transportverordening staat welke documenten u bij u moet hebben als u een paard vervoert. In de volgende situatie heeft u een vervoerdersvergunning (transportvergunning) nodig:
- U vervoert het paard over een afstand van meer dan 65 kilometer.
- Het gaat om commercieel vervoer. Ook als particulier kunt u een commerciële vervoerder zijn. Kijk hieronder of dit ook voor u geldt.
Ben ik als particulier een commercieel vervoerder?
Volgens de wet bent u als particulier een commerciële vervoerder in de volgende situaties:
- U vervoert een paard naar het slachthuis.
- U vervoert een paard van of naar een verzamelcentrum, zoals een paardenmarkt of een stal van een handelaar.
- Uw paard is een werkpaard, bijvoorbeeld een trekpaard.
- U vervoert meer dan 2 paarden.
- U vervoert tegen betaling een paard van iemand anders.
In deze situaties wordt u gezien als commercieel vervoerder. U heeft een transportvergunning nodig als u een paard over een afstand van meer dan 65 kilometer vervoert. Lees welke documenten u nog meer nodig heeft.
Voorbeelden van niet-commercieel vervoer
Als u als particulier zelf uw paard vervoert, gaat het meestal om niet-commercieel vervoer. Hierboven staan de uitzonderingen genoemd. Dit zijn enkele voorbeelden van niet-commercieel vervoer:
- U heeft uw paard verkocht en brengt het naar de nieuwe eigenaar.
- U brengt uw paard weg om het te laten dekken of insemineren.
- U brengt uw paard naar een dierententoonstelling.
- U neemt uw paard mee voor deelname aan een wedstrijd.
- U neemt uw paard mee op vakantie of naar een recreatieve activiteit.
- U brengt uw paard naar een dierenarts of -kliniek.
- U vervoert uw paard vanwege een verhuizing.
- U vervoert uw paard naar een weide voor een verblijf van meer dan 90 dagen.
- U vervoert uw paard vanwege werkzaamheden die meer dan 90 dagen duren.
Internationaal transport
Als uw paard over de grens gaat, krijgt u te maken met de regels voor import en export.
Gaat u met uw paard naar het buitenland? Vul dan onze beslisboom Met uw paard naar het buitenland in. Dan kunt u zien aan welke eisen u in uw persoonlijke situatie moet voldoen.
Ik wil mijn paard laten vervoeren
U kunt uw paard ook laten vervoeren door een bedrijf, in plaats van het zelf te doen. Er zijn meerdere Nederlandse bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het transport van paarden.
Het vervoersbedrijf neemt u veel werk uit handen, zeker als uw paard naar het buitenland gaat. Het bedrijf kan onder meer de keuring voor het gezondheidscertificaat voor u aanvragen. U moet er wel zelf voor zorgen dat uw paard een paspoort heeft en gechipt is.
Wordt uw paard over een afstand van meer dan 65 kilometer vervoerd? Dan moet het bedrijf een vervoerdersvergunning (transportvergunning) hebben. Bij een transport van meer dan 8 uur moet dit een vervoerdersvergunning type II zijn. Via de lijsten met vergunninghouders kunt u eventueel zelf controleren of het bedrijf aan deze eis voldoet.