Is de reis van mijn huisdier commercieel of niet-commercieel?
Reist u met een hond, kat of ander huisdier naar Nederland? Dan is het belangrijk te weten of het een commerciële of niet-commerciële reis is. Voor commerciële reizen gelden andere regels dan voor niet-commerciële reizen. Ook als u geen handelaar bent en met uw eigen huisdier reist, kan het een commerciële reis zijn.
Is de reis van mijn dier een commerciële of niet-commerciële reis?
Check of de reis van uw dier aan alle onderstaande voorwaarden voldoet. Dan is het een niet-commerciële reis.
- Het dier reist met de eigenaar mee. Of het dier maakt binnen 5 dagen eerder of later dezelfde reis als de eigenaar.
- Het dier krijgt geen nieuwe eigenaar.
- Gaat het om een reis met honden, katten of fretten? Dan neemt u maximaal 5 honden, katten en fretten mee. Dit geldt niet als u met uw hond, kat of fret naar een tentoonstelling of wedstrijd gaat.
- Gaat het om een reis met een vogel uit een land buiten de Europese Unie (EU)? Dan neemt u maximaal 5 vogels mee.
- Het dier is volgens de Europese wet een gezelschapsdier. Bekijk welke dieren gezelschapsdieren kunnen zijn.
Voorbeelden van niet-commerciële reizen met een dier zijn:
- De eigenaar neemt zijn dier mee op vakantie.
- De eigenaar verhuist (terug) naar Nederland en neemt zijn dier mee.
Voldoet de reis niet aan de voorwaarden? Dan is het een commerciële reis.
Welke dieren kunnen gezelschapsdieren zijn?
Alleen voor gezelschapsdieren kunnen de regels van een niet-commerciële reis gelden. De volgende dieren kunnen volgens de Europese wet gezelschapsdieren zijn:
- Honden (canis lupus familiaris)
- Katten (felis silvestris catus)
- Fretten (mustela putorius furo)
- Vogels, zoals een kanarie, papegaai of parkiet. Een kip, kalkoen, parelhoen, eend, gans, kwartel, duif, fazant, patrijs of loopvogel (ratitae) is geen gezelschapsdier.
- Konijnen (lagomorfen) en knaagdieren, zoals cavia's en hamsters
- Reptielen en amfibieën
- Siervissen, zoals guppy’s en neontetra’s
- Ongewervelde dieren, zoals bepaalde insecten. Bijen, hommels, week- en schaaldieren zijn geen gezelschapsdieren.
Wat zijn de eisen bij een niet-commerciële reis?
Voldoet de reis van uw dier aan de voorwaarden van een niet-commerciële reis? Lees wat u moet doen in de volgende situaties:
Wat zijn de eisen bij een commerciële reis?
Is de reis van uw dier een commerciële reis? Bekijk welke regels gelden.
Verschillen tussen commerciële en niet-commerciële reizen
Verschil bij reizen uit een ander EU-land:
- Bij een commerciële reis uit een EU-land moet een diergezondheidscertificaat worden aangemaakt in het systeem TRACES. Bij een niet-commerciële reis is geen certificaat nodig.
Verschillen bij reizen uit een land buiten de EU (derde land):
- Bij een commerciële reis mag het dier alleen via een grenscontrolepost (GCP) de EU binnenkomen. Bij een niet-commerciële reis mag het dier ook via een punt van binnenkomst de EU binnenkomen.
- Bij een commerciële reis heeft u altijd een pet shipper nodig. Bij een niet-commerciële reis kunt u ook gebruikmaken van een pet shipper, maar dat hoeft niet.
- Een commerciële reis met een dier moet van tevoren worden aangemeld in een registratiesysteem. Hiervoor heeft u een pet shipper nodig. Bij een niet-commerciële reis is aanmelden niet nodig.
- Bij een commerciële reis controleren onze inspecteurs uw dier. Bij een niet-commerciële reis kan ook de Douane dit doen.
- Bij een commerciële reis heeft uw dier een ander gezondheidscertificaat nodig dan bij een niet-commerciële reis.
- Bij een commerciële reis krijgt u na aankomst (als alles in orde is) een Gemeenschappelijk Gezondheidsdocument van Binnenkomst (GGB, in het Engels CHED) met een gewaarmerkte kopie van het gezondheidscertificaat. Het originele certificaat blijft bij ons achter. Bij een niet-commerciële reis krijgt u als alles in orde is het originele gezondheidscertificaat afgetekend terug.
- Een commerciële reis naar Nederland is niet uit alle landen mogelijk. Bij een niet-commerciële reis mogen de dieren wel uit alle landen komen.
- Bij een commerciële reis met het vliegtuig reist het huisdier altijd als cargo (vracht). Bij een niet-commerciële reis kan een klein dier ook mee als handbagage en een groter dier als afwijkende bagage. Vraag hierover meer informatie bij uw luchtvaartmaatschappij, luchthaven of pet shipper.
Welke regels gelden bij een reis naar een land buiten de EU?
Neemt u een dier mee naar een land buiten de EU? Het kan per land van bestemming verschillen of sprake is van een commerciële reis of van een niet-commerciële reis. En welke eisen gelden. Bekijk wat u moet doen bij een reis met een dier naar een land buiten de EU. Of check in onze Exportassistent welke eisen gelden in het land waar uw dier naartoe reist. En waar u terecht kunt met vragen.