Onderzoek

Het NIVIP voert onderzoek uit om kennis te verkrijgen zodat bijvoorbeeld effectieve maatregelen genomen kunnen worden om de introductie en verspreiding van nieuwe schadelijke organismen te voorkomen, nieuwe toetsprotocollen te ontwikkelen of bestaande te optimaliseren, of om de impact van klimaatverandering te bestuderen.

Onze onderzoeksresultaten worden gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften. U kunt ze vinden op Google Scholar.

Onderzoek wordt vaak uitgevoerd samen met andere partijen uit de publieke en private sector, zowel nationaal als internationaal. Enkele voorbeelden van dergelijke onderzoeksprojecten zijn:

EU Horizon projecten (Europese Commissie)

Met Horizon projecten stimuleert de Europese Commissie (EC) en de Nederlandse overheid wetenschap en innovatie zowel in de private sector als de academische wereld, binnen maatschappelijke organisaties en overheidsinstanties. Het doel van deze projecten is om het concurrentievermogen van Europa te vergroten. Wij hebben onder andere meegewerkt aan de volgende Horizon-projecten:

  • XF-ACTORS
    XF-ACTORS was een multidisciplinair onderzoeksproject om de preventie, vroege opsporing en bestrijding van Xylella fastidiosa te verbeteren.
  • VALITEST
    VALITEST was een project gericht op de ontwikkeling en validatie van diagnostische testsen voor plantgezondheid. Dit project was onderdeel van de boer-tot-bord-strategie van de Europese Commissie. In dit kader hebben wij onderzocht hoe High Throughput Sequencing (HTS) ingezet kan worden als betrouwbare diagnostische test voor plantgezondheid.

Rijksoverheid-projecten

In opdracht van de ministeries van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werken wij samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aan het volgende project:

  • Nationaal actieplan versterken zoönosenbeleid
    Zoönosen zijn infectieziekten die van dier op mens kunnen worden overgedragen. De overdracht kan o.a. gefaciliteerd worden door vectoren zoals muggen en teken. Het Centrum Monitoring Vectoren (CMV) monitort deze vectoren en adviseert over de bestrijding. In dit actieplan is uitgewerkt hoe het zoönosenbeleid kan worden versterkt over een periode van 4 jaar.

PPS-projecten

Binnen publiek-private samenwerking (PPS) projecten werken we samen met o.a. partners uit de teeltsector, fytosanitaire keuringsdiensten en universiteiten aan EU-quarantaine (Q) organismen. Een aantal voorbeelden van onze PPS projecten zijn:

Ralstonia pseudosolanacearum fylotype I, veroorzaker van verwelkingsziekte in o.a. rozen, tomaat, aardappelen en andere belangrijke gewassen, is aangetroffen in het Nederlandse oppervlaktewater. In dit onderzoek wordt bestudeerd hoe wijd verspreid deze Q-bacterie is, hoeveel risico deze oplevert voor de teelt van verschillende gewassen, en er wordt een diagnostische toets ontwikkeld.

In dit project wordt zelflerende analyse software ontwikkeld die gebruik kan maken van plantpathogeen collecties om ‘real-life’ uitbraken te volgen en de evolutie van schadelijke organismen te analyseren.

Wratziekte in aardappel wordt veroorzaakt door een EU-quarantaine schimmel (Synchytrium endobioticum). Voor het recent in Nederland gevonden pathotype 38 is geen geschikte resistentie beschikbaar. In dit project wordt de effectiviteit van methoden onderzocht om de ziekte te beheersen zoals het gebruik van (partiele) resistentie en het versneld uitzieken van de grond door teeltmaatregelen.

Bij een uitbraak van een ‘nieuw’ EU-quarantaine organisme is vaak weinig bekend over de biologie van het organisme en zijn er geen protocollen voor detectie en identificatie. In dit project werd beschikbare kennis van de NVWA, keuringsdiensten, bedrijven, en handelaren bijeengebracht en verder ontwikkeld voor gebruik in de preventie en bestrijding van ongewenste schadelijke organismen.

Euphresco-projecten

Euphresco is een Europees netwerk van organisaties die onderzoeksprogramma’s coördineert binnen het domein van plantgezondheid. Het doel is op basis van een gezamenlijke, strategische onderzoeksagenda samenwerking te stimuleren en informatie uit te wisselen, om zo optimaal gebruik te maken van de beperkte (financiële) middelen. Voorbeelden van Euphresco-projecten waar wij de afgelopen jaren aan hebben deelgenomen zijn:

  • MeloTrop
    In dit project werd de verspreiding van schadelijke, tropische soorten wortelknobbelaaltjes onderzocht en werd gekeken of ze in een Mediterrane en Atlantische omgeving kunnen overleven. Verder werd er nagegaan of klimaatverandering hierin verandering zou kunnen brengen.
  • FAGUSTAT
    Dit project is gericht op het vergroten van de kennis over beukenbladziekte in Europa met als doel om het bewustzijn van de ziekte in Europa te vergroten en om mogelijke manieren van binnenkomst en de verspreiding van de ziekte in kaart te brengen.
  • Virus reservoirs
    In dit project werd informatie over virusvondsten in zowel gewassen als in wilde planten van verschillende landen gecombineerd en geanalyseerd. Dit soort kennis helpt om de verspreiding en risico’s van virussen in beeld te brengen en beter te begrijpen.

NWO-projecten

NIVIP heeft meegewerkt aan een onderzoeksproject dat is gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Het gaat om:

  • Het One Health PACT
    Dit onderzoeksproject richtte zich op de voorbereiding op toekomstige uitbraken van menselijke infectieziekten die door muggen worden veroorzaakt in Nederland en het effect van klimaatverandering op de verspreiding van de muggen.