Zo houden wij toezicht
De NVWA houdt toezicht op de regelgeving voor mest: de Meststoffenwet en de Verordening dierlijke bijproducten. We controleren of bedrijven zich aan de wettelijke regels en voorschriften houden. Hierbij werken we vaak samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Inspecties bij bedrijven
De meeste van onze inspecties zijn risicogericht. We bezoeken vooral bedrijven waar meer risico is op overtredingen. Dat risico blijkt uit (externe) signalen of uit data-analyse.
Bij het toezicht op de Meststoffenwet werken we nauw samen met RVO. Samen brengen we de risico's in kaart. RVO voert administratieve controles uit, onze inspecteurs bezoeken bedrijven. Het toezicht op de Verordening dierlijke bijproducten ligt geheel bij ons.
We voeren ook inspecties uit bij willekeurige bedrijven. Dit zijn aselecte inspecties, ook wel: steekproeven. Soms voeren we inspecties projectmatig uit. We controleren dan bijvoorbeeld extra bij bedrijven uit een bepaalde doelgroep. Op die manier krijgen we een beter beeld van de naleving binnen die groep bedrijven.
Lees hoe een inspectie verloopt en wat uw rechten en plichten zijn.
Digitaal vervoersbewijs
Het realtime Vervoersbewijs Dierlijke Mest (rVDM) helpt ons om zicht te houden op de hoeveelheid mest die in omloop is. Het rVDM is ontwikkeld door RVO en de NVWA. Deze nieuwe digitale werkwijze bespaart bedrijven ook veel tijd.
Wat gebeurt er bij een overtreding?
Wij handhaven volgens ons interventiebeleid, in dit geval het Specifiek interventiebeleid meststoffen en het Specifiek interventiebeleid Dierlijke bijproducten. Hierin staat hoe onze inspecteurs moeten handelen als zij een overtreding constateren op uw bedrijf.
De inspecteurs werken vooral via het bestuursrecht. Bij een lichte overtreding kunnen zij u een officiƫle waarschuwing geven. Als de overtreding ernstiger is, stellen ze een Rapport van Bevindingen (RvB) op. Op basis van het rapport kunt u een boete of een maatregel opgelegd krijgen. Als het om een overtreding van de Meststoffenwet gaat, beslist RVO hierover. Daarnaast kan RVO op uw subsidie korten.
Gaat het om een zeer ernstige of herhaalde overtreding? Dan kunnen de inspecteurs ook het strafrecht toepassen. Zij stellen een proces-verbaal op en dragen de zaak over aan het Openbaar Ministerie (OM). Die kan ervoor kiezen de zaak voor de rechter brengen. Dan wordt er gehandhaafd via het strafrecht. Dat betekent dat u strafrechtelijk wordt vervolgd.